Družina Čurin-Prapotnik na Kogu je danes v jutranjih urah imela ledeno trgatev ŠIPONA. Po osmih letih jih je narava spet »obdarila« z dovolj nizkimi temperaturami, tako da veselja niso skrivali. Končno je šlo za 1300 trsov ob hiši, kjer jeseni grozdja niso potrgali in vse do danes čakali na pravi zimski trenutek. Pogoji za ledeno trgatev so seveda zakonsko določeni. Vsaj tri dni in tri noči mora biti temperatura -7 stopinj Celzija, vsebnost sladkorja pa najmanj 130 stopinj Oe. Pravzaprav je termometer, zjutraj malo pred pol osmo, ko smo se zbrali ob vinogradu kazal -11 stopinj Celzija. Prapotnikovi gospodinji (Jelka in Mateja) sta poskrbeli, da smo se zbrani trgači pred odhodom v vinograd primerno ogreli s toplimi napitki in se posladkali s potico ali sadnim kruhom, potem pa se hitro spustili po griču navzdol ter pričeli s trganjem. Biti na ledeni trgatvi pri Čurin-Prapotnikovih je posebna čast, tako so delo opravili v družbi prijateljev, med katerimi pa sta bila tudi Kogovska vinska kraljica Anja Kocjan (v svoji kraljevski opravi) in predsednik KS KOG Slavko Bedekovič. Glede na število bračev smo delo končali v dobri uri, sledila pa je odlična malica, po kateri smo veselo nazdravil z najboljšim iz Čurin-Prapotnikove kleti. Čurin – Prapotnikovi računajo, da bo iz pobranega zmrznjenega grozdja nateklo od 130 do 150 litrov mošta, ki se bo potem po zelo zahtevnem in dolgotrajnem postopku fermentacije čez nekaj mesecev spremenil v odlično ledeno vino.

Na trgatvi:
dsc02678

dsc02680

dsc02681

dsc02682

dsc02683

dsc02684

dsc02685

dsc02686

dsc02690

dsc02691

dsc02692

dsc02693

dsc02695

dsc02699

dsc02700

dsc02701

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 12. januarja 2017.