Naslovnica: Delo dobitnice velike odkupne nagrade 2012, Sabine Šinko

Zdaj že tradicionalna likovna nagrada, ki se odvije v času pusta v najstarejšem slovenskem mestu, bo letos potekala že petič. Mednarodni ex-tempore je do danes v letih 2003, 2004 in nato 2011 ter 2012 privabil na Ptuj že preko 450 likovnikov, ki so svoja platna žigosali po vsej Sloveniji, v Italiji, Avstriji in na Hrvaškem.

Največja likovna prireditev v pustnem času, ki jo organizira KUD Art Stays, skupaj z Mestno občino Ptuj, Javnimi službami Ptuj in ostalimi sponzorji, se letos širi tudi v fotografske vode, saj ob slikarskem poteka prvič tudi fotografski ex-tempore. Prijave in žigosanje slikarskih podlag bo potekalo po vsej Sloveniji v papirnicah Leonardo in v partnerskih galerijah v tujini od 31. januarja do 7. februarja 2013. Tematika je ponovno karnevalsko obarvana, slikarjem pa je prepuščena tudi prosta tema.

Podelitev nagrad in otvoritev razstav, ki bodo postavljene v Galeriji Magistrat in Razstavišču FO.VI2 v MGP na Ptuju do 22. februarja, bo v petek, 8. februarja 2013, ob 14. uri pred Mestno občino Ptuj.

Mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo Mike Crawford, iz Lighthouse Darkroom iz Londona, Vladimir Forbici, galerist in predstavnik društva, Stojan Kerbler, mojster fotografije, Sofia Macchi iz italijanske Galerije Punto sull’Arte, Sara Sist galeristka in kustosinja iz Pariza ter Simona Vidmar, višja kustosinja iz Mariborske umetnostne galerije bo podelila veliko odkupno nagrado Grand Prix Mestne občine Ptuj, velike in male odkupne nagrade, nagradi za avtorja do 35 let – Nagrada Galerije FO.VI, Kidričevo in druge odkupne ter praktične nagrade, ki jih bodo prispevali sponzorji.

Jernej Forbici, umetniški vodja društva in nagrade Ex-Tempore: »Vesel sem, da se je kljub nepredvidljivim časom mesto Ptuj ponovno odločilo, da organiziramo umetniško nagrado Ex-Tempore Ptuj Karneval, saj takšen dogodek daje Kurentovanju dodano vrednost. Nagrajena dela mnogih umetnikov iz različnih držav, ki na svojstven način zapišejo zgodbo Kurentovanja, tako ostajajo v mestnih zbirkah kot izročilo in zapis časa. Žirija, sestavljena iz galeristov in kustosov iz Slovenije, Italije, Francije in Anglije pa odpira možnost širjenja slovenske umetnosti.«

Dodatne informacije:
KUD ART STAYS, Jadranska ulica 4, 2250 Ptuj, info@artstays.si, www.artstays.si, 040 588 657 (Sanja)