Družbi P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer sta včeraj na ledeni trgatvi obrali dobrih 700 kilogramov zmrznjenega grozdja. Napovedujejo še eno kakovostno letino ledenega vina.

(Ljutomer, 20. december 2010) Včeraj, 19. decembra, je v jeruzalemskih goricah, ob ljutomerski kleti, potekala »ledena trgatev«. Pri tem pomembnem dogodku za družbi P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer je sodelovalo 60 zaposlenih, ki so na 1.700 trsih sorte Laški rizling, ročno obrali dobrih 700 kilogramov zmrznjenega grozdja. Trgatev je potekala v zgodnjih jutranjih urah pri optimalni temperaturi minus 18 °C, končni rezultat pa je bilo 130 litrov »ledenega« mošta.

»Obrano grozdje je bilo v zelo dobrem stanju in temu primeren je bil tudi izplen pri stiskanju. Iz zmrznjenih jagod pri stiskanju dobimo izjemno sladek in viskozen mošt. Zaradi izredno nizkih temperatur je tako prva kapljica mošta pritekla šele po eni uri pri zelo visokem tlaku . Ob tem pa naj poudarim, da je kakovost letošnjega ledenega mošta izjemna, saj smo mu namerili sladkorno stopnjo kar 212 Oe (Oekslerjev).« je ob tej priložnosti povedal glavni enolog pri p&f winereis, sicer direktor za enologijo in razvoj vinogradništva in vinarstva, Mitja Herga.

Pri ledeni trgatvi je zelo pomembno, da grozdje, ki je na trti ostalo do zime, oberemo šele potem, ko je temperatura vsaj tri predhodne dni nižja od minus 7°C. Količina ledenega vina je zaradi vremenskih razmer praviloma majhna, a zato še toliko bolj cenjena. Vina so praviloma zelo sladka, polna in zaokrožena in svoj vrhunec dosežejo šele po nekaj letih zorenja.