Včeraj je v Ormožu na pobudo iniciative HEROJI FURAJO V PIŽAMAH in v sodelovanju z MC ORMOŽ potekal posvet mladih in lokalnih odločevalcev na temo PROMETNE VARNOSTI, VOŽNJE POD VPLIVOM ALKOHOLA in RABE ALKOHOLA MED MLADIMI, kjer so mladi iz Ormoža in okolice dobili dragocene informacije in soustvarjali rešitve o preprečevanju vožnje pod vplivom alkohola in tveganega pitja v lokalnem okolju. Sprožili so razpravo o posledicah rabe alkohola in vožnje pod vplivom alkohola ter izkazali veliko zavedanje o problematiki, kljub temu, da živijo v enem največjih vinorodnih območij v Sloveniji.

V okviru iniciative Heroji furajo v pižamah so si v Zavodu VOZIM skupaj s partnerji Generali zavarovalnico, Toyoto Slovenija in agencijo Luna \TBWA zastavili cilj zmanjšanja voženj pod vplivom alkohola in posledično zmanjšanje števila prometnih nezgod, pri katerih je prisoten alkohol.
Na včerajšnjem posvetu so sodelovali mladi iz Gimnazije Ormož in Mladinskega centra Ormož ter strokovnjaki in lokalni odločevalci, ki so opozorili, da statistični podatki kažejo, da se v domačem delu Slovenije viša delež visoko-tveganega opijanja: med letoma 2016 in 2021 je to naraslo za kar 33,5 %, kar je precej višje od slovenskega povprečja in posledično prispeva k povečanju bolezni prebivalcev, ki jih povzroča alkohol, hkrati pa k povečanemu številu alkoholiziranih voznikov.

»Naša lokalna skupnost je zelo tolerantna do pitja alkohola, živimo v skupnosti, kjer je alkohol res zelo dostopen, vsepovsod in tudi najmlajšim, zato je takšen pristop, kot je bil s tem posvetom, zelo dobrodošel v našem okolju,« je povedala Tjaša Šnajder iz Mladinskega centra Ormož.

Ravnateljica Gimnazije Ormož Klavdija Zorjan Škorjanec pa je dodala: »Pomembno je ozaveščanje! Najprej predvsem doma v krogu družine. Tako se z mojima hčerkama vedno pogovarjamo, kaj je primerno in s kom se lahko peljeta domov. Ni nujno, da vedno starši pridemo po svoje otroke, pri nas se sedaj zgodi že tudi obratno. Ključno pa je, da se zaradi tega ozaveščanja zavedamo, da vožnja pod vplivom alkohola ni sprejemljiva in se potrudimo poskrbeti drug za drugega tudi v lokalnem okolju.«

Po uvodnih nagovorih in okrogli mizi strokovnjakov, kjer so sodelovali predstavniki NIJZ OE Murska Sobota, Javne agencije RS za varnost prometa in Prostovoljnega gasilskega društva Ormož, ter zgodbi poškodovanke v prometni nezgodi Anite Trebše, je sledila praktična delavnica, kjer so mladi skupaj s strokovnjaki pripravili predloge izboljšav na področju preventive pri pitju alkohola in prometne varnosti. Te predloge so na zaključnem delu predstavili prisotnim lokalnim odločevalcem ter zbranim novinarjem.

Mladi so kot velik problem izpostavili enostavno dostopnost alkohola, ogromno pa je tudi pritiska med vrstniki. »Zato si želimo, da bi na šolah imeli delavnice za dvigovanje naše samopodobe,« so si bili mladi enotni, saj se zavedajo možnosti, da lahko hitro zapadejo pod vpliv vrstnikov in spremenijo svoje vrednote, vsaj kar se tiče poskušanja alkohola. Izpostavili so tudi slabo organizacijo javnega prevoza – izrazili so željo po subvencioniranju prevozov iz zabav v nočnem času. »Mladi se strinjamo, da smo na področju alkohola akterji vsi – starši, sosedje, uslužbenci, … Opažamo pa, da se v šoli o alkoholu pogovarjamo še vedno premalo. Premalo je takšnih vsebin v šoli, zato premalo poznamo škodljive vplive pitja alkohola. Predlagamo, da je v šolah več tovrstnih vsebin, in to že v osnovni šoli, saj se že takrat prvič srečujemo z alkoholom,« so se strinjali mladi, ki so iskali rešitve na delavnicah.

S predlaganim se je strinjal tudi župan Danijel Vrbnjak, ki je dodal, da se zaveda, da so lokalni odločevalci ključni pri zavedanju o spreminjanju odnosa do alkohola. »Zavedamo se, da smo vsi odgovorni, in da je odgovornost vsakega ključna za spremembo zavedanja o alkoholu in preprečevanju voženj pod vplivom alkohola. Današnji predlogi so bili resnično odlični in kar nekaj jih je uresničljivih, zato jih bomo upoštevali pri pripravi novih strategij.« je dodal župan-

Včerajšnji posvet je bil že 18. po vrsti v iniciativi Heroji furajo v pižamah, kjer že 6. sezono ozaveščajo, da alkohol ne sodi na ceste, prav tako pa spreminjajo zavedanja o tveganem in škodljivem pitju alkohola med mladimi. Predloge mladih s posveta bodo v obliki akcijskega načrta predali tako predstavnikom Občine Ormož in okoliških Občin in izvedli še nekaj »herojskih« delavnic za mlade ter njihove starše.

»O odgovornosti v lokalnem okolju moramo začeti razmišljati skupaj. Samo tako bomo lahko neke stvari spremenili,« je zaključil David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM in skupaj z vodjo projekta Marušo Samobor Gerl prisotne povabil k ustvarjanju Herojskega Vau ‘čerja – srčne obljube bližnjim in prijateljem, da vas lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebujejo varen prevoz domov. Tudi sredi noči in v pižami z namenom, da vedno poskrbite za vau(v)ečer s srečnim koncem.

Mednadodno nagrajena iniciativa Heroji furajo v pižamah je iniciativa Zavoda VOZIM – za manj voženj pod vplivom alkohola. Vožnje, ki so del HEROJEV, so namenjene ozaveščanju o tem, da alkohol ne sodi na cesto in naj vsak poskrbi za varen prevoz domov.