Mednarodna kolesarska dirka PO SLOVENIJI v letu 2023 praznuje 30-letnico prve izvedbe. Letošnja dirka bo sicer 29. po vrsti, saj je zaradi epidemioloških razmer enkrat odpadla. Potekala bo med 14. do 18. junija v petih etapah in prinaša udeležbo najboljših kolesarjev sveta. Karavana bo skupaj prevozila preko 833 kilometrov  in tako ustvarila novo razglednico Slovenije, ki jo bo videl cel svet.

1. etapa: Celje – Rogaška Slatina, 188,6 km
2. etapa: Žalec – Ormož, 163,1 km
3. etapa: Grosuplje – Postojna, 173,4 km
4. etapa: Ljubljana – Kobarid, 165,6 km
5. etapa: Vrhnika – Novo mesto, 142,6 km

Za Ormož bo najbolj zanimiva 2. etapa s štartom 15. junija v Žalcu in s ciljem v Ormožu, v dolžini 163,1 km. Etapa bo kolesarje v drugem delu vodila skozi Majšperk, Kidričevo, Videm pri Ptuju, Cirkulane, Gorišnico, Ormož, do Jeruzalema in  nazaj v Ormož, kjer bo cilj.

Dirka, ki si jo že ob trasi ogleda tisoče navijačev, bo vsak dan deležna vsaj dve uri dnevnega prenosa v živo na televizijskih kanalih Eurosporta 1 in 2 ter na Televiziji Slovenija. Do sedaj si je dirko samo preko prenosov na Eurosportu ogledalo preko 46 milijonov navdušencev nad kolesarskim športom, letos bo ta številka še višja, kar je v smislu promocije za Slovenijo velikega pomena.  Da ne govorimo o Ormožu in njegovi okolici ter pomenu tovrstne promocije.   Kolesarji bodo prav s ciljem 2.etape te mednarodne kolesarske dirke v Ormožu,  počastili letošnjo 750 obletnico prve omembe mesta.  Zaključek dirke bo v Ormožu med 14.30 in 15.30 uro na Kerenčičevem trgu. Dogajanja okrog prihoda kolesarjev so še v pripravi. Predvidoma bi naj ta dan potekale tudi kolesarske dirke šolarjev in dirke s starodobnimi kolesi, poskrbljeno bo za bogato gostinsko ponudbo in za vse, kar je pomembno za en takšen dogodek, ki se nam obeta v Ormožu. Vsaj zadnjih nekaj kilometrov trase se bo kolesarjem pridružil tudi župan Danijel Vrbnjak.