Predstavniki Zdravstvenega doma Ormož so včeraj (v petek)na Ministrstvu za zdravje predali 9048 podpisov podpore pod peticijo proti ukinitvi dežurne službe in Nujne medinske pomoči v Ormožu. Podpise je prevzela državna sekretarka Nina Pirnat.
Direktorica Zdravstvenega doma Ormož Vlasta Zupanič Domajnko je pravi, da se na ministrstvu zavedajo kadrovskih problemov ob vzpostavitvi Urgentnih centrov, saj na voljo nimajo dovolj urgentnih zdravnikov, pa tudi ne družinskih zdravnikov na primarnem nivoju. Urgentni centri se bodo tako v letošnjem letu vzpostavljali, službe nujne medicinske pomoči statusa A in B enot, kar je tudi ormoška, pa bodo delovale tako kot doslej.

Prehodno obdobje bo trajalo od najmanj tri do deset let.

To pomeni, da bo dežurna služba v Zdravstvenem domu Ormož še vedno delovala. Konec marca bo v javno razpravo podan pravilnik, ki bo urejal delovanje službe Nujne medicinske pomoči in takrat na ministrstvu pričakujejo, da se Zdravstveni dom Ormož aktivno vključi v razpravo. Kot dodaja Vlasta Zupanič Domajnko, bo v tem prehodnem obdobju za območje Ormoža najbližji Urgentni center še zmeraj v ptujski bolnišnici. Kljub temu, da Ptuj še ni uvrščen v sistem financiranja novega urgentnega centra, bo namreč ptujska bolnišnica morala tudi v obstoječih prostorskih pogojih zagotavljati standarde urgentnega centra. Paciente iz Ormoža bodo tako še zmeraj oskrbovali v ptujski bolnišnici, urgentni center višjega ranga pa bo Urgentni center v Mariboru.