Stene krajevne knjižnice v Svetem Tomažu, ki deluje kot enota ormoške knjižnice »Franca Ksavra Meško«, od včeraj krasijo fotografije Cirila Ambroža. Znanega domačina, za katerim je že vrsta razstav in vsaj štirideset let fotografiranja. Razstavljene fotografije prinašajo nekaj čudovitih – v objektiv ujetih trenutkov v naravi oziroma po domovini – od tod tudi naslov razstave: Domovini.
Odprtje razstave je bilo prijetno kulturno doživetje, saj so ga v knjižnici pripravili kot darilo za 8.marec domačinkam. Nastopil je kitarski trio, ter člani Literarne sekcije Kulturnega društva Fran Ksaver Meško. Marija Gašparič in Marta Breznik sta prebirali svoja literarna dela. Svoje pesniške stvaritve pa so prebirali Ciril Hojnik, Anton Filipič in Jelka Vrbjak. Nastopil pa je tudi mladi harmonikar in popestril že itak prijetno vzdušje v polni knjižnici.
Fotografa Cirila Ambroža je predstavila knjižničarka Bernardka Viher; razstavi na pot pa je spregovoril tudi avtor, vesel, da bodo njegove fotografije krasile knjižnico.
Leta 1977, ko je Cirilu bilo 17 let, mu je stric podaril star Kodakov fotoaparat, ki ga je prinesel iz druge svetovne vojne. V času črno-belih fotografij. Kodaku so sledili ruska zorki in zenit ter japonska yashica, minolta, in čeprav je zdaj že okoli trideset let zvest modelom znamke Canon, prav vse stare aparate še vedno hrani. Tako je Ciril prehodil vso pot od črno-belih do barvnih fotografij, od diapozitivov do današnje digitalne dobe.
Sredi osemdesetih je objavil prve fotografije v Ognjišču in Rodni grudi. Najlepše so skupaj s poezijo in proznimi teksti prleških avtorjev zaživele leta 1993 v knjigi s preprostim naslovom Prlekija, ki so jim sledile: Te je lüšno b’lo, Spet trte so rodile, Med pohorskimi in dravinjskimi goricami in Večnosti zapisana trta; dopolnil pa je tudi izbrane pesmi teologa dr. Stanka Janežiča v zbirki Poti med goricami. Vmes je bilo seveda še ogromno posnetkov objavljenih v različnih edicijah, knjigah, koledarjih, razglednicah, turističnih vodnikih in na razstavah. Prihaja nova pomlad in Ciril Ambrož ima še veliko načrtov, boste slišali v prispevku z razstave, nocoj ob 20.uri v oddaji UTRIP ORMOŽA.