Po odprtju novega Medgeneracijskega doma iz Svetega Tomaža prihaja še ena razveseljiva novica: Ta teden si bodo domačini premierno lahko ogledali dokumentarno-igrani film o življenju in delu rojaka Franca Ksavra Meška TIHI VEČERI. V organizaciji Tomaževske Turistične pisarne, so nastajanje filma predstavili na tiskovni konferenci. Sodelovali so Blanka Kosi Raušl iz Tomažovske Turistične pisarne, ki se je v igranem delu filma izkazala tudi kot igralka, domači župan Mirko Cvetko, producent in režiser filma David Sipoš in igralec, ki je upodobil Franca Ksavra Meška – Dean Kikec.
Župan občine Sveti Tomaž Mirko Cvetko, je uvodoma spomnil na prve zamisli o filmu, ki bi zabeležil spomine na pomembne rojake, med temi je gotovo Franc Ksaver Meško. Te so se Tomaževčanom začele porajati leta 2017, in ni trajalo dolgo, da so k sodelovanju povabili ekipo STUDIA SIPOSH, na čelu s pra-pranečakom Franca Ksavra Meška DAVIDOM SIPOŠEM. Ta je skupaj s scenaristom Matjažem Fegušem izdelal dokumentarno-igrani film z naslovom TIHI VEČERI. Film je na večih lokacijah po Sloveniji, gotova pa tudi v Svetem Tomažu in okolici, bil posnet leta 2018.Dolg 55 minut. Prvih 20 minut je igran del in nosi podnaslov ONKRAJ POLJAN. Drugi del, pa predstavlja dokumentarno pripoved o življenju in delu Franca Ksavra Meška.

V igranem delu filma je vlogo Franca Ksavra Meška, ki mu je segla do srca – kot pravi – odigral Mariborski igralec Dean Kikec. Sicer pa je v filmu nastopilo kar nekaj domačinov, med temi sta domačinka Alja Horvat, ki odigra deklico Manco, Blanka Kosi Raušl kot krušna mati Mina, Boštjan Rihtar kot Lesjakov Jakob in drugi.
Dokumentarno-igrani film TIHI VEČERI si bodo v Svetem Tomažu premierno ogledali ta petek ob 20.uri v šolski telovadnici, gotovo pa bo kmalu na ogled tudi v Ormožu.
VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 12.12.2019 ob 20.uri in v oddaji AKTUALNO v petek, 13.12.2019.