V petek je potekala osrednja slovesnost ob 2. občinskem prazniku Občine Ormož, na kateri so bile podeljene plakete in imenovana častna občanka občine Ormož. Slavnostni govornik je bil župan Občine Ormož, Danijel Vrbnjak.
Bronasto plaketo je prejel Marijan Premuš – dolgoletni direktor KTV ORMOŽ, ki pa je kot upokojen digitaliziral bogat arhiv Televizije Ormož. Srebrno priznanje je prejel likovni ustvarjalec Bohumil Ripak, za delo na področju kulture, zlato priznanje pa Martin Hebar za predano in uspešno delo v Rokometnem klubu Ormož. Dobitnica najvišjega priznanja, naziv “častna občanka”, je prejela enologinja Lidije Ruška, ki je vinu in delu z njim posvetila vso svojo življenjsko pot. Predlagatelji Turistično društvu Podgorci so v svojem predlogu oziroma obrazložitvi zapisali:
TURISTIČNO DRUŠTVO PODGORCI je eno izmed tistih društev v občini, ki prisega na tradicijo in na ljudi, ki so del tradicije ter z zlatimi črkami zapisani v čas in zgodovino kraja ter v srca domačinov. Med temi je gotovo LIDIJA RUŠKA, enologinja, za katero smo v TURISTIČNEM DRUŠTVU PODGORCI prepričani, da si zasluži naziv častna občanka občine Ormož.
Ideja, da LIDIJO RUŠKO predlagamo za častno občanko občine Ormož, v našem društvu tli že nekaj let, kar seveda ni slučajno, glede na to, da so tako Podgorci z okolico kot občina Ormož v celoti vinogradniško območje in prav vina so naše bogastvo, s katerim se lahko povsod ponosno predstavimo. Verjamemo, da ga skoraj ni vinogradnika ali vinarja na Ormoškem, ki se kdaj koli ni odpravil po nasvet k enologinji LIDIJI RUŠKI. Letos je TURISTIČNO DRUŠTVO PODGORCI pripravilo že 45. ocenjevanje vin in LIDIJA RUŠKA je bila vedno zraven – kot članica ali kot predsednica ocenjevalne komisije. Sploh pa je bila tista, ki je zanesenjaku, Francu Sladnjaku, prvemu predsedniku Turističnega društva Podgorci in vsem takratnim članom stala ob strani, ko so pred 45 leti organizirali PRVO ocenjevanje vin na slovenskih tleh. Odlično sodelovanje je trajalo tudi, ko je TURISTIČNEMU DRUŠTVU predsedoval Franček Lah, ki pa je zaslužen tudi za prvi vinski kozarec v Sloveniji, in tako je še danes. Podgorski vinogradniki in vinarji, kot vsi ostali v občini natančno vemo, kam se obrniti po nasvet, ko v kleti pri donegovanju vina »zaškriplje«, kdo ceni naša prizadevanja in trud, kdo bo o vinu govoril najlepše, kdo bo kulturo pitja, kar se da vzgojno predstavil tudi mladim.
LIDIJA RUŠKA je rojena leta 1939 v Novi Gradiški. Po študiju na Biotehnični fakulteti v Zagrebu ( smer biokemija in makrobiologija), jo je leta 1964 kot mlado dipl.inž.živilske tehnologije ljubezen pripeljala v Ormož. Tukaj se je zaposlila kot enologinja v kleti takratnega podjetja Jeruzalem. In s svojimi iskrivimi nasveti sodelovala tudi pri gradnji elitne Ormoške vinske kleti. Glavna strokovna sodelavca, znana slovenska enologa Miran Veselič in Slavica Šikovec, pa sta jo tudi takoj po odprtju kleti postavila za glavno enologinjo v kleti, kar je ostala vse do upokojitve.
V času njenega delovanja v Ormoški kleti so vina ormoško-jeruzalemskih goric vse bolj prodirala na trge takratne skupne države Jugoslavije, LIDIJA RUŠKA kot enologinja in degustatorka pa je dobivala vse večji ugled tako v takratni skupni domovini Jugoslaviji kot v tujini. V ocenjevalne komisije so jo vabili tako doma, kot v tujini, tako je imela čast ocenjevati najboljša vina v Franciji, Nemčiji.
LIDIJA RUŠKA je v svoji generaciji enologov oziroma degustatorjev tako v Jugoslaviji in po Evropi bila zelo znano ime in iskana strokovnjakinja, ki nikjer ni pozabila pohvaliti Ormoža z okolico in odličnih ormoško-jeruzalemskih vin. V TURISTIČNEM DRUŠTVU PODGORCI s katerim sodeluje že 45 let jo imenujemo ambasadorko naše domače vinorodne dežele, in verjamemo, da si s svojim 60 let dolgim delom, za vse strokovne nasvete in vzpodbude vinogradnikom in vinarjem zasluži naziv ČASTNE OBČANKE OBČINE ORMOŽ za leto 2020.

V kulturnem programi so natopili: recitatorka Ana Zemljič, vokalna skupina Okarina in glasbenik Matic Petek.