Naslovna fotografija: Sonja Kamplet Rotar
Osrednja prireditev ANTONOVANJA NA KOGU je ČURKARIJADA. Letos je to bila že 15-ta prireditev, ki na Kog privabi vse več ljubiteljev čurk oziroma pristne domače kulinarike. Na ČURKARIJADI razglasijo rezultate z ocenjevanja čurk in rezultate likovnega natečaja, ki nosi naslov »Prašičereja na območju Prlekije in Medžimurja«:
V času Antonovanja na Kogu se vse vrti okrog prleških čurk oziroma kašastih klobas, za katere velja, da jim je prav Antonovanje na Kogu oziroma Čurkarijada prinesla novo slavo, čeprav so že od nekdaj specialen produkt prleških kolin. Poznamo črne, sive in bele – odvisno od nadeva – vsaka vrsta zase pa lahko predstavlja izvrsten kulinarični užitek. »Gre za promocijo tradicionalne podeželske kulinarike, ki je skozi čas tudi prinesla večje povpraševanje in boljšo prodajo,« pravi predsednik Društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc, družina katerega se tudi ukvarja z izdelovanjem čurk. Tradicija domačih kolin sicer zamira, čeprav dobro in preverjeno domače meso ceni vse več ljudi. Kot pravijo poznavalci, je prašičereja v Sloveniji, v zadnjih 20-tih letih z 80 padla na manj kot 30 odstotkov. Takšni in podobni dogodki pa bi lahko samo pripomogli k novemu zagonu te pomembne živinorejske panoge. Na Čurkarijado prihaja vse več obiskovalcev – tako iz Slovenije kot iz sosednje Hrvaške. »Tudi v smislu turistične atrakcije kraju dogodek prinaša vse več,« pa je v izjavi za KTV ORMOŽ dejal Slavko Bedekovič – predsednik KS Kog.
Čurkarijada, ki je potekala minulo soboto predstavlja vrhunec dogajanj v okviru Antonovanja, prireditev pa prinaša pokušino čurk in kogovskih vin, ter bogat kulturni program v katerm so nastopili otroci iz vrtca na Kogu, domači muzikanti in Folklorna skupina KD Obrež. Višek Čurkarijade je podelitev priznanj za ocenjene čurke. Strokovna komisija in komisija potrošnikov sta dva dni pred osrednjo prireditvijo ocenili 26 vzorcev čurk. In glede na zbrane točke je kar štirinajst čurk prejelo najvišja – zlata priznanja, deset srebrna in dva vzorca bronasti priznanji: Strokovna komisija je pri beli čurki, kjer so bili 4 vzorci, zlata priznanja podelila: Mesnici Manči Emanuela Bubeka, domačiji Žinko in Renati Požgan Bubek, ki ima dopolnilno dejavnost na kmetiji. Sivih čurk je bilo 9, od tega so zlata priznanja prejeli: Renata Požgan Bubek, Franc Anušek, domačija Žinko, kmetija Sever, Anton Kolarič in Mesnica Manči Emanuela Bubeka. Črnih čurk je bilo največ, 13. Zlata priznanja je prejelo 5 čurk: kmetija Sever, Mesnica Manči Emanuela Bubeka, Renata Požgan Bubek, Noj-Tomi in Gostilna Pr’ Matičku.
Komisija potrošnikov je v vsaki kategoriji določila naj čurko, to je tista z največ prejetimi točkami. Po njihovem mnenju je izdelovalka naj črne čurke: dopolnilna dejavnost na kmetiji Renata Požgan Bubek iz Godenincev (19,5 točke). Naj sivi čurki sta dve, ki sta obe prejeli 19 točk (od 20 možnih): domačija Žinko z Libanje in Anton Kolarič iz Obreža. Naj belo čurko so izdelali v Mesnica Manči iz Ormoža Emanuela Bubeka, čurka je dobila vse možne točke (20).
Podelili so tudi priznanja za najboljša likovna dela, ki so prispela na natečaj, ki ga naslavljajo »Prašičereja na območju Prlekije in Medžimurja«. Vseh 294 likovnih del je na prireditvi bilo tudi razstavljenih in so predstavljala odlično kuliso dogajanju. Priznanja so dobili mladi likovni ustvarjalci, ki so zasedli prva tri mesta v kategorijah vrtci; 1. triada OŠ; 2. triada OŠ, 3. triada OŠ ali srednja šola ter OŠ s prilagojenim programom.
To pa še ni bilo vse: Dosedanjega vrhovnega promotorja čurk Matjašega I Kogovskega, ki ga pooseblja Ivan Žinko, so po petih letih uspešnega delovanja povišali v Gospodarja čurk. V ta namen je prejel tudi svečano listino, a s tem najbrž nove skrbi, med katere šteje tudi pridobitev zaščitenega geografskega porekla za kogovsko čurko.
Tudi letos so na ČURKARIJADI med vstopnicami izžrebali srečneža, ki je prejel 100 kilnega živega gujdeka. Vstopnica s številko 74 je srečo prinesla Elizabeti Erbus iz Ptuja.
Prireditev v celoti si boste lahko ogledali v programu KTV ORMOŽ v soboto, 25. 01. 2025 ob 20.uri. Ponovitev bo naslednji dan ob 14.30 uri.