Na kmetiji ŠEK v Velikem Brebrovniku 78 so si omislili srečanje lastnikov starejših modelov BCS kosilnic (bečesk). Ideja je padla potem, ko so Šekovi ugotovili, da je košnja trave po strmih terenih okrog njihove domačije za gospodarja precejšen zalogaj. V teh dneh pa je že čas za košnjo otave. Tako so na srečanje povabili vse, za katere vedo, da so lastniki starejših (a še uporabnih) “bečesk”, in na povabilo se jih je letos odzvalo pet.

Pozor, kosilnice prihajajo...

Pozor, kosilnice prihajajo…


Gospodar Jože Šek se je v strmino odpravil prvi...

Gospodar Jože Šek se je v strmino odpravil prvi…


Udeleženci so se s svojimi “bečeskami” sestali pri gostilni LIPA v Velikem Brebrovniku 1, in se potem v koloni odpeljali do Šekove domačije ter kar takoj po prihodu začeli s košnjo. S petimi kosilnicami je košnja bila kmalu zaključena, medtem je gospodinja z nekaj pomočnicami že pripravila obilno malico, bistvo dogodka je bilo seveda družabno srečanje in možnost, da se lastniki kosilnic pogovorijo tudi o tehničnih zadevah oziroma izkušnjah z rokovanjem in vzdrževanjem BCS kosilnic. Vseh pet kosilnic je bilo namreč takšnih s častitljivo starostjo, zagotovo pa so bile starejše od večine mladih fantov, ki so rokovali z njimi.

BCS je danes še vedno sinonim za kosilnice, zlasti po zaslugi zgodovinskega modela 242. To je bila ena izmed prvih kosilnic na motorni pogon na svetu in je v začetku 40-tih povzročila pravo revolucijo v košnji trave, ki je bila do tedaj ročna ali s počasno konjsko vprego.

Pri Šekovih verjamejo, da bi takšno srečanje lahko postalo tradicionalno, vsekakor pa prihodnje leto pričakujejo še kakšnega lastnika BCS kosilnice (čimstarejše) več…