V okviru 54.krajevnega praznika Krajevne skupnosti Miklavž pri Ormožu, je v organizaciji tamkajšnjega Društva starodobnikov, minulo nedeljo potekal tudi prikaz košnje na stari način, kar pomeni: košnja trave s koso, ki jo zavihtijo bolj ali manj močne roke:

Košnja je včasih bila veliko družabno opravilo. Običajno so kosci bili krepki fantje, ki so se na košnjo odpravljali zgodaj zjutraj, dokler je trava še bila rosna – in je kosa lepše in lažje rezala. V vsakem primeru pa jo je bilo treba dobro nabrusiti. Kot je bilo videti v Miklavžu, je vsem DEVETIM koscem, ki so se zbrali na tekmovanju v košnji, delo šlo odlično od rok; gotovo pa so se dela lotili tisti, ki s košnjo imajo kar nekaj izkušenj. Pokositi je bilo treba travnik v velikosti 10 arov, in košnja je traja 20 min, je povedal vodja prireditve Vinko Mikložič. Merilo za zmago pa ni bilo hitrost, pač pa lep in čist rez, ter rez posamezne plasti. Vseh devet tekmovalcev se je odlično odrezalo, a se je s svojim opravljenim delom najboljše izkazal Pepi Borko iz Hermancev, pravi, da se je košnje s koso naučil že v mladih letih in jo še vedno uporablja za košnjo trave doma.

Uporaba kose se morda na prvi pogled zdi zastarela metoda košnje trave, vendar je ta stara tehnika gotovo bolj prijazna do okolja, kot uporaba motornih kosilnic. Čeprav košnja s koso zahteva določene spretnosti in natančnost, je lahko zelo učinkovita, a tudi odlična vaja za dobro kondicijo, pa je uspešno delo pokomentiral predsednik KS Miklavž pri Ormožu Emil Trstenjak.

Med devetimi kosci sta bili tudi dve ženski, ki se nista nič slabše odrezali kot moški tekmovalci. Emica Trstenjak in kar 84-letna Štefka Pučko sta dokazali, da sta vešči tudi rokovanja s koso in čvrstih rok.
Po končani košnji, je sledila tudi malica, tako kot je to bilo včasih. Gospodinja jo je običajno prinesla kar na travnik, ter na tla razprostrla prt in nanj zložila južino. Na tak način pa so koscem postregle tudi domačinke Slavica Mikložič, Emica Trstenjak in Tinica Špedinja. Vse tri članice Društva starodobnikov Miklavž pri Ormožu, ki jim je tradicija kmečkih južin očitno dobro znana. Postregle so z zablom, mesom iz tunke, mladim lukom, z domačim sirom in vrhnjem ter z domačim kruhom, ki ga je spekla Slavica Mikložič.

PESTRA PRAZNIČNA NEDELJA

Košnja na starinski način je sicer bil le eden izmed zanimivih dogodkov v okviru krajevnega praznika v Miklavžu pri Ormožu. Minulo nedeljo se je namreč dogajalo že od jutra. Začeli so s kulinarično razstavo, ki jo pripravlja domači Aktiv kmečkih žena. Ob letošnji 70-letnici DU pa so se razstavi pridružili še članice in člani Društva upokojencev Miklavž pri Ormožu. Razstavo spretnih rok, ki razen kulinaričnih izdelkov na ogled prinaša še vrsto ročnih del, si je bilo možno ogledati v kulturni dvorani; med tem pa je pestro bilo tudi na dvorišču pred dvorano. Na stojnicah je bilo možno poskusiti vina domačih vinogradnikov in vinarjev, zraven so se s kraljičinim vinom predstavile tudi vinske kraljice. Kmalu pa so se na dvorišču že začela zbirati starodobna vozila, ki so vedno atrakcija posebne sorte. Skupaj se je zbralo kar 52 oldtimerjev, od tega kar 32 starodobnih traktorjev ter 20 ostalih starinskih vozil, med katerimi je bila tudi vrsta mopedov. Vsa zbrana vozila so se odpravila tudi na 10 kilometrsko vožnjo vse do Gregorjeve kleti na hribu nad Miklavžem in nazaj.

Nedeljskim dogodkom sta se pridružili tudi Prostovoljni gasilski društvi Miklavž pri Ormožu in Hermanci, ki sta izvedli predstavitev PRVE POMOČI z defibrilatorjem. Dopoldne je vzporedno z dogodki v centru Miklavža, na strelišču Lovske družine potekalo še tekmovanje v streljanju na glinaste golobe in popoldne na strelišču Vinski vrh – v organizaciji Športnega društva »Jože Kerenčič« – še tekmovanje v streljanju z zračno puško. Na osrednjo proslavo ob krajevnem prazniku Miklavžovčani vabijo v petek ob 19.uri, prireditve ob svojem 54.krajevnem prazniku pa bodo zaključili s prireditvijo »Od vasi do vasi« v Zasavcih, 25.junija s pričetkom ob 14.uri.