Avtor prispevka Dialog Company

Izjava za javnost 19.10.2010

ORMOŽ ODPIRA VRATA KAPITALU ZA OŽIVITEV OBČINE

Ormož, 19. oktober – V Ormožu so se na novinarski konferenci sestali nekateri partnerji konzorcija za oživitev gospodarskih dejavnosti na območju nekdanje Tovarne sladkorja Ormož (v nadaljevanju TSO). Po dolgotrajnih pogajanjih z lastniki nekdanje TSO, nizozemsko družbo Cosum, so v družbi Amylum dokončno uredili vsa pravna in finančna razmerja in odkupili infrastrukturo ter logistično ugodno lokacijo TSO v Ormožu. S tem projektom želi konzorcij izkoristiti infrastrukturo za proizvodnjo škroba in glutena, katere stranski produkt so otrobi, ki bodo lahko uporabljeni kot surovina v bioplinarni.

Davor Žic

János Bukovec, direktor družbe Amylum, Vlado Pogorevčnik iz družbe I.T.TIM, Davor Žic, direktordružbe IT.TIM, in Peter Velikonja, direktor družbe Koda, so danes v Ormožu predstavili konzorcij, ki bo že v prvi fazi zagotovil 200 novih delovnih mest, hkrati pa omogočil možnosti investicijskih spodbud s strani RS in EU. Pojasnili so, da pripravljajo dokumentacijo za razpis Ministrstva za gospodarstvo RS za vzpostavitev gospodarske strukture, na katerem je razpisanih 180 milijonov EUR nepovratnih sredstev, od katerih je 33 milijonov EUR rezerviranih za pomursko regijo. Tovrsten projekt je priložnost za ekonomski in gospodarski razvoj občine Ormož in celotne Prlekije ter Pomurja, kjer razvoj spodbuja tudi poseben zakon o Pomurju. Da je tudi Občina Ormož zajeta v aktivnosti in spodbude, ki jih zagotavlja Zakon o razvoju Pomurja, pa je najbolj zaslužen poslanec državnega zbora RS Vili Trofenik, sicer tudi aktualni kandidat za novi županski mandat v Ormožu.


Vlado Pogorevčnik

Jánoš Bukovec je predstavil projekt vzpostavitve proizvodnje škroba in glutena s strani madžarskih in drugih medna rodnih investitorjev na območju TSO, Peter Velikonja, ki koordinira prijavo konzorcija na aktualni javni razpis za razvoj infrastrukture, pa je dodal, da so člani  konzorcija že sredi sestave prijave na razpis, ki jo bodo oddali do 15. novembra letos. Vlado Pogorevčnik je povedal, da tako inovativen in perspektiven program za občino Ormož pomeni revitalizacijo in oživitev gospodarskih dejavnosti, kar je tudi priložnost za postavitev občine na zemljevid gospodarsko vidnejših območij v Sloveniji.

Vsi trije predstavniki konzorcija pa so danes ob predstavitvi inovativne poslovne ideje projekta gospodarske revitalizacije Ormoža in Pomurja tudi poudarili, da je za povezavo madžarskega investitorja in dosedanjega nizozemskega lastnika infrastrukture na območju občine Ormož zaslužen predvsem Vili Trofenik, ki je tudi spodbudil ustanovitev konzorcija za revitalizacijo infrastrukture naobmočju nekdanje Tovarne sladkorja Ormož.

Dodatne informacije: člani konzorcija družb Amylum d.o.o., I.T.TIM d.o.o. in Koda d.o.o.

Jánoš Bukovec na levi in Peter Velikonja na desni