Po načrtih vodstva skupine SAFILO v Padovi, da zapre svoj obrat v Martignaccu (regija Furlanija) in reorganizira obrat v mestu Longarone (Benečija), bi v mesecu juniju letos naj zaprli tudi obrat v Ormožu. Odločitev o zaprtju podjetja v Ormožu je tako v skladu s poslovnimi cilji skupine Safilo in optimizacijo poslovanja ter povečanja učinkovitosti proizvodnje, so slovenski javnosti sporočili iz podjetja.
Ob tem so navedli, da so že začeli pogovore s sindikati in pristojnimi institucijami za sprejetje čim boljših mogočih rešitev za ublažitev socialnih posledic odločitve, čeprav do danes o zapiranju tovarne v Ormožu nič niso vedeli ne ormoški župan Danijel Vrbnjak, ne SKEI (Sindikat kovinske in elektroindustrije Slovenije), ne ptujska območna služba zavoda za zaposlovanje, da se nekaj »kuha« so slutili le nekateri zaposleni.

Že tako zapletene razmere, povezane z zmanjšanji obsega dela zaradi prekinitev pogodb z večjimi blagovnimi znamkami, so se s pojavom pandemije, še dodatno poslabšale, svojo odločitev pojasnjuje vodstvo skupine SAFILO, nekateri pa se sprašujejo tudi, ali k odločitvi za zaprtje tovarne v Ormožu ni pripomogel tudi dvig zajamčene plače v Sloveniji.
Brez dela bo ostalo 557 ljudi. Župan Danijel Vrbnjak opozarja, da je to za Ormož enostavno velika socialna katastrofa, a do odločitve podjetja, ostajamo nemočni. O situaciji namerava obvestiti tudi predsednika vlade in ga povabiti na obisk v Ormož, kjer bi poiskali rešitev za nastali položaj.

V letu 2013 je podjetje SAFILO v Ormožu zaposlovalo še zaposlovalo 921 oseb, do leta 2019 je število padlo na 703. Še pred epidemijo so v Sloveniji predvidevali dodatno krčenje števila zaposlenih. V letu 2020 so v povprečju imeli zaposlenih še 540 oseb, kar pomeni 23% manj zaposlitev kot leta 2019. Nato pa je nastopila še epidemija, ki je očitno dodatni vzrok za tako drastično odločitev vodstva skupine SAFILO.