Prvi ormoški ulični tek sega v daljnje leto 2003, ko se je prvič v zgodovini po ormoških ulicah zapodilo 76 nastopajočih. Prva zmagovalca sta bila Marija Trošič in Boris Špes. Rekordno udeležbo je AK Ormož zabeležil leta 2020, ko je v vseh kategorijah nastopilo 199 sodelujočih. Rekorda proge držita Hrvatica Lisa Stublić s časom 13:10 iz leta 2009 v teku na 4000 metrov in Kenijec Philip Kipkurgat Yiego leta 2010 s časom 13:23 v teku na 4800 metrov.

Na predvečer Dneva državnosti je potekal že 18. ormoški nočni ulični tek, ki se ga je kljub vročemu vremenu udeležilo 145 sodelujočih. Najprej so se na progo podali otroci rojeni leta 2010 in mlajši. Pri dekletih se je zmage veselila Živa Majdič pred Ulo Jurčec in Meto Bezjak. Pri fantih je najhitreje krog dolg 550 metrov odtekel Vid Kukovec. Na stopničkah sta se Vidu pridružila še Miha Kelenc kot srebrni in David Erman kot bronasti. V otroški kategoriji letnikov 2006 do 2009, ki so tekli dva kroga oz. 1100 metrov, sta si zmagi pritekla Iva Tia Kolarič in Lukas Dovnik. Drugo mesto sta zasedla Klara Strelec in Gabi Škorjanec. Lukasu in Gabiju se je na stopničkah pridružil kot tretji še Tit Grabovac. Med otroškimi teki se z največjo udeležbo tudi tokrat lahko pohvali Športna šola Dada.

Sledil je družinski tek na katerem je sodelovalo pet družin, kar je rahlo razočaranje glede na število družin v preteklosti. Najhitreje je 1100 metrov odtekla družina Pajek, sledila je družina Jurčec in kot tretja družina Pintarič. Verjeti je, da bo na naslednjem družinskem teku teklo več družin.

Tudi tek društev oz. klubov UE Ormož je bil v preteklosti številčnejši in s tem tudi bistveno kvalitetnejši. Letos so se zmage veselili člani NK Ormož, pred člani RK Ormož in gasilci iz Ivanjkovcev. Sodelovali sta še ekipi Ekipa da te skipa in ekipa Zmagovalke.

Ob 21.00 uri je sledil glavni tek, kjer so se ženske (12 tekmovalk) podale na progo dolgo 4000 metrov oz. so morale odteči pet krogov in moški (41 tekmovalcev), ki so se podali na progo dolgo 4800 metrov oz. so morali odteči šest krogov. Pri ženskah je suvereno slavila Špela Gonza iz AD Štajerska. Špela se je zmage veselila s časom 14:04, kar je 22 najboljši čas v zgodovini vseh osemnajstih ormoških nočnih uličnih tekov:« Za me je ta tek v Ormožu bil trening, kjer sva si s trenerjem zadala cilj kašen čas moram odteči in tako se nisem ozirala na uvrstitev. Sem pa seveda vsake zmage vesela. V Ormožu sem tekla prvič in lahko pohvalim progo in predvsem vzdušje ob progi. Škoda da konkurenca ni bila močnejša, saj bi tekma bila precej bolj zanimiva. Zagotovo pa se v Ormož še vračam,« je povedala Špela, sicer odlična gorska tekačica.

Visoko na drugo in tretje mesto sta se zavihteli članici domačega AK Ormož. Andreja Gorčan (15: 03) je osvojila drugo, Petra Jenko (17:11) tretje mesto.

Zmaga Krevsa z odličnim rezultatom

Pri moških so pred tekmo bila pričakovanja in želje, da zmagovalec odteče čas pod štirinajstimi minutami in to je zmagovalcu Mitji Krevsu, članu AD Štajerska, s časom 13:52 tudi uspelo. To je sicer peti najboljši rezultat v zgodovini ormoških nočnih uličnih tekov. Hitrejši od zmagovalca so v preteklosti bili že omenjeni Kenijec Philip Kipkurgat Yiego (13:23), ter še dva Kenijca Isaac Toroitich Kosgei (13:33) in Micah Kiplagat Samoei (13:43) ter Madžar Laszlo Toth (13:38). Do zadnjega šestega kroga sta bila na vodilnem mestu izenačena Krevs in Rok Puhar (13:59), a je slednjemu v zaključku teka zmanjkalo moči za zmago, katero je s sedmimi sekundami zaostanka moral prepustiti Krevsu. Slednji je s svojim dosežkom postal najhitrejši Slovenec na ormoškem nočnem uličnem teku. Rekord iz leta 2005 je s časom 13:54 držal Boštjan Buč:« Prvi štirje krogi so minili v dvoboju med menoj in Puharjem, nato sem se odločil, da v zadnjih dveh krogih napadem in uspelo si mi je priteči manjšo prednost, katero sem do konca teka brez večjih težav zadržal. Do te tekme sem tekmoval na tekmah zaprtega tipa brez prisotnosti gledalcev, danes pa temu ni bilo tako v Ormožu in sem tekel pred lepim številom gledalcev, kar me je zelo razveselilo. Vzdušje ob progi je bilo res odlično, še posebej na tistem delu, kjer so nas glasno vzpodbujali bobnarji. Letos se v Ormožu še vidimo enkrat in sicer 5. septembra na vašem 20. jubilejnem polmaratonu,« nas je na koncu z veselo novico o prihodu meseca septembra v športni park Mestna graba razveselil Krevs. V boju za tretje mesto je v ciljni ravnini Klemen Španring (14:52) prehitel domačega junaka Blaža Orešnika, ki se je moral s časom 14:53 sprijazniti s četrtim mestom.

Na koncu so najboljši vseh tekov s strani glavnega organizatorja AK Ormož, generalnega sponzorja prireditve Javnega zavoda za turizem kulturo in šport Ormož ter občine Ormož prejeli medalje, pokale in denarne nagrade. Priznanja sta poleg Ivana Goloba – predsednika atletskega kluba, podeljevala še župan Danijel Vrbnjak in direktor Javnega zavoda za turizem kulturo in šport Andrej Vršič.

Organizatorji že razmišljajo o naslednjem, devetnajstem ormoškem nočnem uličnem teku, kjer si želijo preseči številko 200 sodelujočih.

V mesecu septembru, natančneje v nedeljo 5. septembra, pa nas v športnem parku Mestna graba čaka že jubilejni 20. ormoški polmaraton. Po besedah organizatorja z močno domačo in mednarodno udeležbo. (Avtor: Uroš Krstič)

Utrinki: