Zdravstveni dom Ormož je v zvezi s službo nujne medicinske pomoči (NMP) v Ormožu včeraj organiziral JAVNO TRIBUNO, ki so se je udeležili župani vseh treh občin soustanoviteljic (Ormož-Alojz Sok, Središče ob Dravi-Jurij Borko in Sveti Tomaž-Mirko Cvetko), vodstvo ZD Ormož in uporabniki. Javne tribune pa se je udeležil tudi Viktor Pilinger – zastopnik pacientovih pravic Maribor in predstavnica Ministrstva za zdravje mag. Dušanka Petrič – vodja sektorja za razvoj zdravja in članica delovne skupine za reorganizacijo nujne medicinske pomoči v Sloveniji. Ta je zbranim in javnosti zagotovila, da prebivalcem ormoškega območja tudi po novem ne bo treba na urgenco v bolnišnico Murska Sobota, pač pa bodo tudi v bodoče ostali pacienti urgentnega centra na Ptuju, zahtevnejši primeri pa bodo usmerjeni na urgenco UKC Maribor, kot je bilo tudi doslej.

Kot smo že poročali, direktorica ZD Ormož Vlasta Zupanič Domanjko je potem, ko vse od sredine novembra ni dobila odgovora ministrstva, zakaj je v osnutku organiziranja urgentnih centrov ZD Ormož uvrščen pod 48 kilometrov oddaljeno murskosoboško bolnišnico, ne pa pod 25 kilometrov oddaljeno urgenco Splošne bolnišnice Ptuj, je na nerazumen predlog opozorila javnost. Tako vodstvo ZD Ormož kot uporabniki smo se strinjali, da je predvidena varianta, ki jo predlaga MZ nesprejemljiva in popolnoma nerazumna.
Na včerajšnji javni tribuni je predstavnica Ministrstva za zdravje mag.Dušanka Petrič povedala, da je šlo le za delovni dokument, in da še ni nič dokončnega. Prisluhnite izjavi:

Z leve: Vlasta Zupanič Domanjko-direktorica ZD ORMOŽ in mag.Dušanka Petrič – Ministrstvo za zdravjeDSCN0209

Kako bo dejansko delovala služba nujne medicinske pomoči za ormoško območje, bo ministrstvo razložilo v končnem predlogu predvidoma v marcu. Po povedanem s strani predstavnice MZ se Ormožu glede na razgiban teren obeta mobilna satelitska enota nujne medicinske pomoči. Kar pomeni, da bosta občanom v ZD Ormožu tudi naprej na voljo tako reševalec kot tudi zdravnik za nujne primere, ki pa bosta bolnike glede na zahtevnost obravnave usmerila na urgenco na Ptuj oziroma v Maribor. Za manj nujne primere pa se bo verjetno res potrebo odpraviti v bližnji urgentni center oziroma počakati na delovni čas osebnega zdravnika. Dažurnega zdravnika v obliki kot smo ga navajeni do sedaj pa res ne bi bilo več.

Na včerajšnji javni tribuni:
(Prva slika z desne: Viktor Pilinger – zastopnik pacientovih pravic Maribor)
DSCN0202

DSCN0203

DSCN0205

DSCN0206

DSCN0210
DSCN0201