Kevin Venta in Urška Kuharič ODLIČNA v Rušah

V Rušah se je v organizaciji domačega strelskega društva zaključilo 21. Mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem. Udeležilo se ga je 239 strelk in strelcev iz 11 držav, ob stalnih gostih iz Francije, Madžarske, Italije, Salvadorja, Turčije, Slovaške, Hrvaške, Srbije, Avstrije je bila tokrat prvič na ruškem tekmovanju tudi tekmovalka iz Hong Konga, seveda pa je bila prisotna tudi celotna slovenska reprezentanca v razširjeni sestavi. V soboto je bilo tekmovanje v spomin in opomin med II. Svetovno vojno padlemu I. Pohorskemu bataljonu, v nedeljo pa so se tekmovalci pomerili za Grand Prix Ruše 2015.

Organizatorji so poskrbeli, da je v svet preko interneta šla v živo tudi slika in sprotno spremljanje rezultatov. Kar je zelo velika redkost pri tovrstnih tekmovanjih. Izredno povečan je bil tudi obisk internetne strani Strelskega društva I.pohorski bataljon Ruše in našega Facebook profila ter internetna stran Strelske zveze Slovenije.

SOBOTA 17.01.2015
V soboto tri prva mesta posamezno v roke srbskim strelcem

Tekmovalci srbske reprezentance so se najbolje znašli v finalnih obračunih  saj so osvojili tri prva mesta v finalih. Tudi v kvalifikacijah so bili najuspešnejši, kjer so prav tako bili povsod najboljši.
Med članicami je s pištolo zmagala Zorana ARUNOVIČ iz Srbije, drugo mesto je osvojila Viktorija EGRI iz Madžarske in tretje Ho Ching SHING iz Hong Konga. V finalu je nastopila kot edina slovenska Mojca KOLMAN, katera je na koncu osvojila četrto mesto. Prav tako je s pištolo zmagal srbski tekmovalec Dimitrije GRGIČ, sledi Damir MIKEC iz Srbije in Juray TUZINSKI iz Slovaške KUNŠEK Blaž je osvojil sedmo in Venta KEVIN osmo mesto. Razburljiv finale s puško je dobila Andrea ARSOVIĆ iz srbske reprezentance, sledita pa hrvatici Snježana PEJČIČ in Tanja PEREC. Pri članih s puško je zmagal tekmovalec iz Madžarske Istvan PENI, drugo mesto je osvojil Milutin STEFANOVIĆ in tretje Dejan PEŠIĆ oba iz Srbije.

Slovenski reprezentanci dva rekorda
Slovenska mladinska reprezentanca v sestavi Jan KOLENC, Jakob PETELINEK in Žan KELENC je izboljšala ekipni državni rekord in novo znamko postavila na 1826,5 kroga. Reprezentanca v sestavi Klavdija PUFIČ, Živa MUHIČ in Urška KUHARIČ pa je novo znamko državnega rekorda članic z zračno puško postavila na 1231,1


NEDELJA 18.01.2015

V nedeljo je bilo izvedeno tradicionalno tekmovanje za Grand Prix Ruše 2015, v katerem so se tekmovalci in tekmovalke pomerili za denarne nagrade. Finalna tekmovanja so drugi dan potekala v bolj bučnem vzdušju, saj so tekmovalci ves čas močno vzpudbujali vse tekmovalce, dobre strele pa še posebej nagradili.
Tudi slovenski tekmovalci so pokazali veliko mero kvalitete in željo po doseganju vrhunskih rezultatov. Selektorica Andreja Vlah je bila zadovoljna, saj so močno napredovali. To tekmovanje je bilo eno od izbirnih za Munchen, kamor bodo potovali po štirje tekmovalci v vsaki dosciplini.

V Rušah v 21- letih prva zmaga s pištolo slovenskega tekmovalca
Za domače navijače je bil posebej zanimiv obračun pištolske discipline v kategoriji članov, kjer je Kevin VENTA vseskozi visoko kotiral in držal stik z vodilnimi. Pri zadnjih strelih pa je prišel v vodstvo in le to zadržal tako, da je bila v disciplini pištola, to prva zmaga slovenskega strelca s pištolo v bogati 21-letni tradiciji tega tekmovanja. Našemu tekmovalcu sta tako morala priznati premoč nosilca srebrne in bronaste medalje Dimitrije GRGIČ iz Srbije, na drugem, in Vlado CINDRIĆ iz Hrvaške na tretjem mestu. Ekipno je prvo mesto osvojila Srbija pred Madžarsko iz Hrvaško.

Ženski finale s pištolo je tako kot prvi dan dobila srbska tekmovalka Zorana ARUNOVIĆ, na drugo mesto se je uvrstila Vlatka PERVAN iz Hrvaške in na tretje mesto madžarska tekmovalka Viktorija EGRI. Petra DOBRAVEC je osvojila peto mesto in Mojca KOLMAN osmo. Ekipna zmaga je šla srbski ekipi, slovenske tekmovalke pa so bile za šest krogov slabše od Madžark in osvojile tretje mesto.

Andrea ARSOVIĆ iz reprezentance Srbije je v disciplini zračna puška ženske  z visoko prednostjo v finalu ugnala drugouvrščeno Jeleno ŽIVKOVIĆ, prav tako iz Srbije. Bronasto medaljo je osvojila Marta ZELJKOVIĆ iz Hrvaške. Ekipno je zmagala Hrvaška pred I ekipo Srbije. Po kvalifikacijah sta bili diskvalificirani dve tekmovalki, kateri bi celo nastopili v finalu in se pomerili za bogato finančno nagrado, vendar bosta morali to priložnost iskati na naslednjih tekmah, predtem pa urediti svojo opremo v skladu s strogimi pavili ISSF.

Madžar Peni po zadnjem strelu ob drugo zaporedno zmago.
Naš tekmovalec Rajmond DEBEVEC se je z odličnim zadnjim strelom kvalifikacij uvrstil v veliki finale nagrade Ruš, kjer je v finalu zasedel peto mesto. Finale je bilo zelo napeto, kjub vodstvu Istvana PENIJA vse do zadnjega strela, kateri je bil zanj poguben in se je z zadetimi 9,8 kroga poslovil od zanesljive zmage ter tako osvojil drugo mesto. Na zmagovalno stopničko se je povzpel že večkratni zmagovalec v Rušah, Peter SIDI iz Madžarske. Tretje mesto je osvojil Milutin STEFANOVIČ iz Srbije.

Trije tekmovalci diskvalificirani

Kar trije tekmovalci pa so bili na tekmovanju diskvalificirani, saj njihova oprema ob pregledu po kvalifikacijah ni prestala pregleda (ISSF 6.7.9.2). Kljub temu, da je kontrola opreme pred tekmovanjem neobvezna pa tekmovalce pravilnik zavezuje, da uporabljajo opremo, katera jim ne daje prednosti pred sotekmovalci, zato je včasih pomembno svojo opremo pred tekmovanjem preveriti.

Glede na odzive tekmovalcev, trenerjev in  javnosti, tako tuje, kot tudi domače, lahko mirno rečemo, da je tekmovanje uspelo v svoji polni meri.

V soboto 24. in v nedeljo 25. 1. 2015 bo v Športni dvorani na Hardeku v organizaciji strelskega društva Kovinar Ormož potekal 4. turnir za Pokal SLO zračno orožje 1.A in 1.B državna liga in Pokal prijateljstva ter mladinske lige. Vabljeni na Hardek k ogledu najboljših strelk in strelcev v državi.

Ormož bo čez vikend (sobota 24. in nedelja 25. 1. 2015) gostil najboljše strelke in strelce v državi.

Ormož bo čez vikend (sobota 24. in nedelja 25. 1. 2015) gostil najboljše strelke in strelce v državi.