Avgust je tradicionalno čas za DNEVE TURIZMA NA KOGU, ki jih v sodelovanju z vsemi domačini organizira Turistično kulturno društvo Kog. Osrednja prireditev je bila v soboto, ko so okronali tudi 5.kogovsko vinsko kraljico. Novo okronana, 5. kogovska vinska kraljica je postala Anja Kocjan doma na Kogu. V spremstvu dosedanjih vinskih kraljic: Mateje Prapotnik, Aleksandre Kelemina Plemenič, Špele Borko in Polone Kolarič jo je okronal župan občine Ormož Alojz Sok.

Sicer pa se je v soboto na Kogu marsikaj dogajalo: Najprej se je ob 14:00 uri začel 9.vinski festival, na katerem so prisostvovali vitezi vina Ptujsko-ormoškega omizja in vinske kraljice Slovenskega vinskega kraljestva. Zapeli so člani MePZ DU Zarja Kog pod vodstvom Lucije Pocrnja, zvrstilo pa se je tudi nekaj govornikov. Podeljena so bila priznanja vinogradnikom, ki so meseca maja prinesli vina na ocenjevanje z naslovom »To vino je bilo pridelano na Kogu«. Predsednica komisije, Lidija Ruška je povedala, da so vinogradniki dosegali odlične ocene in da je letnik 2015 ocenjen kot vrhunski letnik, od 50 vzorcev, ki so bili na ocenjevanju, jih je namreč 34 prejelo zlata odličja. Po podelitvi priznanj je bilo možno poskusiti 17 sort osenjenih vin sedmih vinogradnikov, zraven so postregli s kmečko malico.

Potem se je dogajanje nadaljevalo ob stari trti, kjer so zaplesali plesalci Folklorne skupine Kog pod vodstvom Anice Pevec, domači vinogradnik Borut Prapotnik je z domačimi fanti postavil klopotec, predstavile so se gostje vinske kraljice, zbrane pa je še zadnjič v vlogi kogovske vinske kraljice nagovorila dosedanja vinska kraljica Polona Kolarič.

Vzporedno pa se je dogajalo vse naookrog. V Košarkini hiši je bila na ogled razstava “Od zrna do kruha”, mladi udeleženci so ustvarjali v otroških ustvarjalnih delavnicah, na stojnicah so svoje dobrote in izdelke ponujali lokalni pridelovalci, dišalo je izza šanka, kjer se je kuhalo in cvrlo, za zabavo pa je poskrbel domači ansambel Ritem.

Seveda pa tudi letos ni manjkalo tekmovanje v kuhanju KISLE JUHE. Sodelovalo je 5 ekip: Domačini z Gomile, TD Središče ob Dravi, OZ VVS Ormož, Aktiv kmečkih žena Ormož in Kogovski zeti z Kogovsko snaho. Po mnenju komisije so najboljšo kislo juho skuhali Gomilčani, drugi TD Središče ob Dravi in tretji OZ VVS Ormož. Vse juhe pa so brezplačno lahko poskusili tudi obiskovalci.

Anja Kocjan - 5.Kogovska vinska kraljica

Anja Kocjan – 5.Kogovska vinska kraljica


Vitezi vina Ptujsko-ormoškega omizja na prireditvi

Vitezi vina Ptujsko-ormoškega omizja na prireditvi


Vinsko kraljestvo, skrajno desno župan Alojz Sok

Vinsko kraljestvo, skrajno desno župan Alojz Sok


Kmečka malica ob degustaciji ocenjenih vin

Kmečka malica ob degustaciji ocenjenih vin


Pred začetkom prireditev...

Pred začetkom prireditev…

Vabljeni na Kog tudi danes, v ponedeljek 15. 8. 2016. Ob 18.uri Kogovski dečki pripravljajo svoj prvi samostojni koncert, kot gostje bodo nastopili člani glasbene skupine M.J.A.V.