V okviru prireditev ANTONOVANJE na KOGU 2019 je v soboto potekala osrednja prireditev z naslovom »Čurkarijada s kulinaričnim razvajanjem«. To je bila že 10.Čurkarijada po vrsti. Prireditev, ki vsakič prinese kaj novega. Letos je bila to uglasbena HIMNA ČURKI, poleg vsega ostalega pa še posebna (živa) nagrada za obiskovalce:

HIMNA ČURKI

ANTON SE PO BRODI ČOHA,
FRIŠKE ČURKE JE ZAVOHA.
ŽE SE Z BOLFENKON JE SVADA
ZNAVI JE ČURKARIJADA.

V ENIH ČURKIH KRF, HAJDINA,
V DRÜGIH JEČMEN, RIŽ, PROSO,
V FSEH PA PLÜČA PA GLAVINA
PA V OCVIRKIH PA MESO.

ČURKE S KOGA, ČURKE S KOGA,
ČRNE, BELE ALI SIVE,
ČURKE S KOGA, TO JE DROGA
ZA VSE SVECE PA ZA ŽIVE.

ČURKE S KOGA, ČURKE S KOGA,
SKOČEJO S TALEROF V VÜSTA.
NITI ČÜDEŽ NE POMAGA
KA BI KERO ČURKO PÜSTA.

MEDŽIMURJE, PRLEKIJA,
TÜ JE JESTI POEZIJA,
KE SO DUMA ŠVIC PA ŽÜLI.
BAR V ŽELOCIH NAJ NE KRÜLI

GOR NA ČURKE PITI PAŠE
SINFONIJA VIN JE KOG.
TE PA S PISKRA ALI S FLAŠE,
KAK NAN ŠPILA LÜBI BOG.

Potem, ko je pesnik MARKO KOČAR na lanski ČURKARIJADI predstavil svojo pesem z naslovom »Himna čurki«, smo na letošnji jubilejni – deseti ČURKARIJADI slišali še uglasbeno verzijo, avtorja TADEJA VESENJAKA. In v bistvu himna predstavi VSE, kar čurka oziroma kašasta klobasa pomeni v smislu pristnega gurmanskega doživetja s pridihom vsega prleškega.

Če kdaj, je letošnja ČURKARIJADA bila množično obiskana, saj je na Kog zvabila številne čurko-ljubce, a tudi mnoge goste, ki so se s prleškimi čurkami podrobneje seznanili prvič, sploh pa s prireditvijo, ki je že zdavnaj presegla meje lokalnega. Zdelo se je, da so brez besed ostali tudi gostje s slovenskega političnega vrha, ki so s smelimi razmišljanji na delovnem sestanku, ki je potekal pred začetkom ČURKARIJADE, podprli idejo vsesplošne podpore podeželju in lokalni prehrani; a (potem) že po prvem grižljaju spoznali, da ne gre samo za pristno lokalno pridelan kulinarični proizvod, ampak za hrano, ki ima dušo in v srcih domačinov globoko zasidrano tradicijo.
Na delovnem sestanku:


Na ČURKARIJADI razglasili rezultate z ocenjevanja čurk in vin, ki se najbolje prilegajo k čurkam

Ocenjevanje čurk je bilo dva dni pred ČURKARIJADO. Čurke sta po senzorični metodi ocenjevali dve komisiji: ena je bila strokovna, ki ji je predsedoval Peter Pribožič – specialist za prašičerejo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj; druga pa je bila komisija potrošnikov, ki ji je predsedovala poznavalka in blogerka, sicer »vikendašica« na Kogu Vanja Mramor. Še isto popoldne pa je pet-članska komisija, sestavljena iz strokovnajkov in poznavalcev, ki ji je predsedoval Milan Hlebec, st., ocenila tudi kogovska vina, ki se najbolje prilegajo k črni, sivi ali beli čurki. Priznanja so podelili na ČURKARIJADI, kar je bil tudi višek prireditve.
Komisiji sta ocenili 25 vzorcev čurk: Za ČRNE ČURKE je bilo podeljenih 5 zlatih priznanj, ki so si jih prislužili: Kmetija KOROŠA, Križevci pri Ljutomeru; Domačija ŽINKO, Libanja; Kmetija MUNDA ŠPRAH, Sodinci; Gostilna PR’ MATIČKU, Kranj; Romana in Slavko PERC, Vodranci. Vseh 20 možnih točk in s tem naziv »Naj čurka« je po oceni Komisije potrošnikov dobila črna čurka Gostilne PR’ MATIČKU.
Med SIVIMI ČURKAMI sta zlata priznanja prejeli: Kmetija MUNDA ŠPRAH, Sodinci in Dani HORVAT iz Ljubljane. Med sivimi je naziv »Naj siva čurka« po oceni potrošnikov, za zbranih 20 točk prejela siva čurka Kmetije MUNDA ŠPRAH.
Med BELIMI ČURKAMI pa je bila najboljša bela čurka Kmetije ŽINKO, Libanja, ki je za osvojenih 20 točk s strani Komisije potrošnikov prejela še naziv »Naj bela čurka«. Kmetija ŽINKO pa je za 3 letno uspešno sodelovanje na ocenjevanju čurk prejela še priznanje »Naj kakovosti«.
Na ocenjevanje za »vino, ki se najbolje prilega črni, sivi ali k beli čurki« je svoja vina prispevalo 7 kogovskih vinogradnikov. Komisija je zaključila, da se k črnim čurkam najbolje prilega »modra frankinja« iz vinogradništva LIAN & SINEAD COBOT; k sivi čurki chardonnay letnik 2017 iz Turistične kmetije HLEBEC, k beli pa chardonney 2017 Vinogradištva PLEMNIČ.

Tudi letos so ČURKARIJADO popestrili s kulturnim programom, v katerem so nastopili KOGOVSKI DEČKI, domači osnovnošolci pa so pripravili igrico.

Priznanja tudi mladim likovnim ustvarjalcem

Tako kot običajno, pa je Društvo Antonovanje tudi letos razpisalo natečaj za likovna dela in fotografije na temo »prašičereja« in vse kar spada zraven. Na natečaj svoja dela lahko pošljejo otroci iz vrtca in osnovnih šol. Tako je letos na natečaj iz vrtcev prišlo 46 likovnih del; 70 likovnih del so na natečaj poslali osnovnošolci iz prve triade; ter 12 likovnih del iz druge. 20 likovnih del pa je na natečaj prispelo tudi iz OŠ »Stanka Vraza«. Na natečaj za fotografije je prišla le ena fotografija. Na ČURKARIJADI so priznanja podelili prvim trem najboljšim risbicam v posamezni kategoriji. Med risbicami iz vrtca je prvo mesto doseglo likovno delo Zale Kocjan (5 let, vrtec Kog), drugo: delo Neje Kolbl (5 let, vrtec Ivanjkovci) in tretje: delo Lavinje Šelica (4 leta, vrtec Miklavž pri Ormožu). Med šolarji prve triade se je na prvo mesto uvrstila risbica Mateja Poredoša (10 let, OŠ Ivanjkovci, drugo mesto je osvojilo delo Aneja Snoja (7 let, OŠ Miklavž pri Ormožu; in tretje: delo Tai-a Munde (7 let OŠ Kog). Med deli tretje triade osnovnošolcev je prvo mesto osvojila Taja Kosec (12 let, OŠ Ivanjkovci); drugo: Anamari Fajfar (12 let, OŠ Ivanjkovci) in tretje: Tim Prapotnik (12 let, OŠ Miklavž pri Ormožu). Med likovni deli iz OŠ “Stanka Vraza” je prvo mesto zasedla risbica Žana Cmagerja in Luke Pevca; druga je bila risbica Alojza Hojča (13 let) in tretja: risbica Marcela Ribiča (4.razred). Na fotografski natečaj je prišla fotografija 12-letne Anamari-je Feuš, ki je tudi dobila priznanje.

Nagrada za obiskovalce je bila »gujdek«

Letos pa so si organizatorji omislili še eno zanimivost: Med vstopnicami so izžrebali srečneža, ki je za nagrado prejel pujsa, ki je v času prireditve pred vrati prireditvenega prostora že čakal na svojo nadaljnjo usodo. Srečna dobitnica velike (žive) nagrade je bila obiskovalka iz Domžal.

ČURKARIJADA se je zaključila s pokušino tako čurk, kot vin ter vsega ostalega, kar lahko prinese pristna domača pojedina. Med mnogimi gosti od blizu in daleč, so bili tudi župan občine Ormož DANIJEL VRBNJAK, župan občine Središče ob Dravi JURIJ BORKO, poslanka v DZ Mojca Žnidarič, poslanec v DZ Aljaž Kovačič, svetnik v Državnem svetu in občinski svetnik Branko Šumenjak, svetnice in svetniki Ormoškega občinskega sveta; evropska poslanca Lojze Peterle in dr.Igor Šoltes; državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo mag. Tanja Strniša, naravovarstvenik Anton Komat in mnogi drugi; ter seveda slovenske vinske kraljice, ki jih je gostila domačinka 6.kogovska vinska kraljica NIVES PLEMENIČ.
Zbrani na prireditvi:
VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, v četrtek, 24.01.2019 ob 20.uri, prireditev v celoti pa bo na sporedu v petek, 25.1.2019 v oddaji AKTUALNO ob 20.uri