Policisti Policijske postaje Ormož so v času od 7. ure dne 21. 1. 2019, do 7. ure dne 22. 1. 2019 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PONEDELJEK 21. 1. 2019

Ob 11.35 so bili obveščeni o težavah v družini v okolici Svetega Tomaža. Policisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je prišlo do nesporazuma med sinom in materjo, pri tem pa elementov kaznivega dejanja ali prekrška niso zaznali, zato smo zadevo zaključili s uradnim zaznamkom

Ob 16.11 smo intervenirali v naselju Velika Nedelja, kjer je prišlo do spora med hčerjo in materjo. Policisti so na podlagi razgovorov ugotovili, da imata dejansko spor na sodišču zaradi lastništva same kršitve javnega reda in miru pa ni bilo.

Ob 16.25 so prejeli anonimno prijavo, da nekdo na območju Vinskega vrha kuri odpadno plastiko. Patrulja na kraju ugotovila, da je občanka v kovinskem sodu kurila odpadni papir. Kršitve nismo zaznali, zato zadevo zaključujemo s uradnim zaznamkom.

Ob 22.30 uri smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije z udeležbo divjadi. Ugotovljeno je bilo, da je voznik osebnega avtomobila v naselju Pušenci trčil v srno, ter si poškodoval vozilo. Izdano mu je bilo obvestilo o odstopu od ogleda.

Ob 04.30 uri smo bili obveščeni o kršitvi javnega reda in miru v naselju Veličane. Na kraju je bilo ugotovljeno, da sta se sprla pastorka in očim. Kršiteljici je bil izdan plačilni nalog.

Napoved aktivnosti za torek dne 22. 1. 2019
– Opravljali bomo redne naloge s področja javne varnosti ter kontrolo udeležencev v cestnem, kjer bomo dajali poudarek na kršitvah, ki so najpogostejši vzrok prometnih nesreč (prekoračitve hitrosti, vožnji pod vplivom alkohola, kršitve peščev, zimska oprema na vozilih).

Raziskave in opažanja kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje, prav tako se njihova uporaba spreminja z običajnega telefoniranja tudi na pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje na družabnih omrežjih. Vozniki med vožnjo vse več uporabljajo tudi tablice, prenosne računalnike, GPS in ostale naprave, ki prav tako zmanjšujejo vidno zaznavanje voznikov. Takšno ravnanje voznikov ima velik negativni vpliv na potek prometa in prometno varnost.

V času od 14. do 27. januarja 2019 poteka nacionalna akcija o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo “Mobilni telefoni v prometu”, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, pod skupnim sloganom “Vozimo pametno!”. Gre za interdisciplinarno akcijo v kateri, poleg različnih subjektov, sodeluje tudi Policija.

Nacionalna akcija ima opredeljena dva cilja:
– zmanjšati stopnjo uporabe mobilnega telefona med vožnjo;
– povečati stopnjo zavedanja voznikov in voznic o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

V času akcije bomo tudi na območju PU Maribor bistveno povečali nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Zraven tega bomo v torek, 22. 1. 2019, med 7. in 14. uro izvedli obsežen poostren nadzor s tega področja. Nadzor bomo izvajali na območju celotne Policijske uprave Maribor.

Prosimo vas, da na nacionalno akcijo in še posebej na poostren nadzor opozorite udeležence v cestnem prometu.

Prometno varnostne razmere na območju PU Maribor so bile v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2018 podobne kot v enakem obdobju 2017. V tem obdobju smo obravnavali 3.650 (3.473) ali 5 % več prometnih nesreč. Od tega smo obravnavali 17 (18) prometnih nesreč s smrtnim izidom, 77 (93) ali 17 % manj s hudimi telesnimi poškodbami in 1.013 (1.069) ali 5 % manj z lahkimi prometnih telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 19 (19) udeležencev umrlo, 81 (101) ali 20 % manj je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.360 (1.465) ali 7 % manj lahko telesno poškodovanih.

Na področju uporabe mobilnih telefonov med vožnjo so policisti v obdobju januar-december 2018 ugotovili 3.528 (4.600) ali 23 % manj kršitev kot v letu 2017. Kljub temu ugotavljamo, da še vedno izredno veliko voznikov med vožnjo nepravilno uporablja mobilne telefone.

PRIPRAVILA:
Aleš Kokalj, višji policist I
in Edvard Cvetko, komandir

Naslovna fotografija: Wallpaers Wide