ATLETIKA, 10. ormoški ulični nočni tek 2013:
Zmagi na Madžarsko!

Na predvečer dneva državnosti že vrsto let po ulicah mesta Ormož pod organizacijo AK Ormož in Občine Ormož poteka ulični nočni tek. Letos je potekal že jubilejni deseti, katerega ni preprečil niti dež, ki je padal skozi celoten dan. Še najbolj je deževen dan prestrašil najmlajše, saj se je otroškega teka udeležilo le 11 otrok. Med dekleti in dečki rojenimi leta 2002 in mlajšimi sta v teku na 550 m zmagala Zala Cunk in Rok Vukovič, ki je prehitel Luka Mertika in Nikota Ritlopa. V teku na 1100 m so tekmovali dečki rojeni leta 1998 in mlajši. Najhitrejši je bil Primož Ozmec pred Martinom Hebarjem in Davidom Luknerjem. Najuspešnejši so s strani organizatorja prejeli medalje in praktične nagrade.
Družinskega teka so se udeležile tri družine. Najhitrejša sta bila Sara in Branko Brumen. Drugo mesto je osvojila družina Milec, tretje pa družina Žnidarič z Ano, Jano in očetom Miranom. Verjeti je, da bodo naslednjo leto tudi ostale družine zbrale dovolj poguma in predvsem otrokom polepšale lep in zanimiv dogodek.
Teka gasilskih društev, ki je potekal drugo leto zapored, se je udeležilo osem ekip iz petih društev. Gasilci iz Ključarovcev so nastopili s kar tremi ekipami. Iz Pršetincev sta nastopili dve zasedbi. Po eno ekipo sta imeli gasilski društvi iz Savcev in Žerovincev, gasilskega teka pa se je udeležila tudi Gasilska zveza Ormož. Največ nožnih spretnosti je pokazala prva ekipa Ključarovcev v zasedbi Uroš Kikl, Klemen Štuhec in Miha Kosi. Drugo mesto je osvojila prva ekipa iz Pršetincev, tretje mesto pa je pripadlo tretji ekipi iz Ključarovcev. Organizatorji upajo, da se bo tek gasilskih društev prihodnje leto še bolj prijel in da bo število nastopajočih ekip preseglo številko 10. Najboljša društva so prejele pokale.
Ob 21.00 uri je glede na vreme kar lepa množica zbranih na Kerenčičevem trgu pospremila start glavnega teka prireditve. V močni mednarodni konkurenci, kjer so prevladovale Madžarke in Madžari, je v ženski konkurenci nastopilo 12 tekmovalk, v moški konkurenci pa 25 tekmovalcev. Med ženskami je skozi celotno progo, ki je merila 4000 metrov, vodila in tekmo nadzirala Madžarka Zita Kacser, ki je v Ormožu že slavila leta 2011. Tekmovalka iz Debrecena se je zmage veselila s časom 13 minut 47 sekund. Drugovrščena Tunde Szabo, prav tako Debrecen, je za zmagovalko zaostala 14 sekund. Za obema Madžarkama se je na stopničke s tretjim mestom zavihtela slovenska reprezentanka Daneja Grandovec, ki je v cilj pritekla s časom 14 minut 10 sekund. Kacerjeva, zmagovalka teka pri ženskah, je po teku povedala naslednje:“ V Ormožu sem tekla drugič in drugič zmagala. Prvič je bila močnejša konkurenca, tokrat pa boljša organizacija in lepši ambient okoli proge. Ob nastopu še boljših tekmovalk bi tudi moj čas lahko bil precej boljši.“
Tudi med moškimi je zmaga odromala na Madžarsko, natančneje v Debrecen. Borba za prvo mesto med Madžaroma Barnabasom Benejem in Zoltom Kocsarjem je potekala od prvega pa vse do prehoda v zadnji šesti krog dolžine 800 metrov. Bene je v zadnjih metrih silovito pospešil in s časom 13 minut 55 sekund suvereno osvojil prvo mesto. Drugouvrščeni Kocsar iz Monoštra je zaostal za 9 sekund. Tretje mesto je zasedel stari znanec ormoških maratonov in uličnih tekov Hrvat Zoran Žilič, ki je za zmagovalcem zaostal kar za minuto in 11 sekund. Med Slovenci je Leon Bedrač iz Gorišnice zasedel peto in Branko Kmetič iz Dupleka šesto mesto. Med člani AK Ormož je Danilo Magdič tek na 4800 metrov končal na sedmem, Marko Bratuša na devetem, Ruda Majcen na sedemnajstem in Matej Korez na dvaindvajsetem mestu. Zmagovalec Madžar Bene, sicer mladinski evropski prvak v krosu, je po dirki povedal naslednje:“ V Ormožu sem prvič in ker mi je bilo zelo všeč se bom vrnil tudi prihodnje leto. Zelo zanimivo je teči zvečer ob soju reflektorjev. Tek sem nadziral in imel sem še veliko rezerv tako, da bi čas lahko bil še precej boljši,“
Pokale in denarne nagrade najboljšim tekačicam in tekačem sta podelila predsednik AK Ormož Ivan Golob in Župan Občine Ormož Alojz Sok. Čeprav se je letos zaradi slabega vremena teka udeležilo nekoliko manjše število tekmovalk in tekmovalcev so organizatorji s kvaliteto in obiskom prireditve zelo zadovoljni in pričakovati je, da se bo na naslednji ulični tek prijavilo še več športnic in športnikov, predvsem iz Slovenije in domačega kraja.

POSNETEK TEKA NA TV ORMOŽ si boste lahko ogledali v sredo 3. julija 2013 ob 20.05 uri in v četrtek 4. julija ob 16.00 uri.

Utrinek s starta 10. ormoškega uličnega teka 2013. Foto: HOST