V okviru projekta Evropske prostovoljne službe – ali kot rečemo krajše: v okviru projekta EVS- se v že nekaj časa v Ormožu nahajata Amila Hodžič in Emrah Kazaz iz Bosne in Hercegovine. Minuli petek sta v prostorih Mladinskega centra pripravila Bosanski večer:

Mlada prostovoljca se v Ormožu nahajata že drugi mesec. Bosanski večer pa je bil ena izmed njunih aktivnosti v Ormožu. Tovrstne mednarodne prostovoljne službe so odlično zasnovan projekt Evropske unije v katerem prostovoljci spoznavajo druge kulture in so vključeni v proces globalnega učenja, kar pa nedvomno vpliva na njihovo zmanjševanje predsodkov ter na osebnostno rast.

Z udeležbo v projektih Evropske prostovoljske službe se tako dobi priložnost za spoznavanje mladih iz cele Evrope, pridobitev neprecenljivih delovno-prostovoljskih izkušenj. Prostovoljci pa imajo možnost učenja tujega (lokalni) jezika; možnost samostojnega življenja (v tujini) in drugo.

Tako je projekt izmenjave prostovoljcev v Ormož pripeljal Amilo Hodžič, ki prihaja iz Zenice in je zaključila študij prometa in Emraha Kazaza, ki iz Bihača in je študent gozdarstva. Za Bosanski večer sta pripravila predstavitveni film o Bosni in Hercegovoni, zapela sta, in pripravila nekaj značilnih bosanskih jedi. Videti je bilo, da sta si v času bivanja v Ormožu našla že kar nekaj novih znancev in da se dobro počutita.
Znano je, da je za balkanske duše značilno toplo gostoljubje, gotovo pa je, da gostje iz bosanskih domov ne odidejo niti lačni, iti žejni. Tako je bilo tudi na bosanskem večeru, ki sta ga pripravila Amila in Amrah. Poskusili smo lahko bosansko rakijo, pivo, čevapčiče, lepinje, originalno bosansko kavo, sudžuk, tufahije, in rahat lokum …


V glavnem mlada Bosanca sta svojo domovino odlično predstavila. To je pa seveda namen takšnih obiskov oziroma izmenjave prostovoljcev. Ali kot pravimo – spoznavanje drugačnosti in tujih kultur
Amila Hodžič in Emrah Kazaz bosta naša gosta tudi v ponedeljkovi (15.maj ob 20.uri) pogovorni oddaji »Med nami povedano«.
 

Foto: Valerija Novak