Člani društva SOŽITJE Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi so se v soboto srečali na tradicionalnem prednovoletnem srečanju v Sokolani v Središču ob Dravi. Društvo šteje 130 članov in zdelo se je, da sploh nihče ne manjka. Namreč dvorana je bila polna.
Zbrane je najprej pozdravila ANDREJA RESMAN, predsednica društva SOŽITJE Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi. Sledil je kulturni program v katerem so nastopili: Vokalna skupina BELCANTO iz ZUDV Dornava, pesnica DOMINIKA CAJNKO ter plesalka LAURA ROŠKAR, ki je navdušila s svojo novo koreografijo. Slavnostna govornica pa je bila dr. KATJA VADNAL – predsednica Zveze društev SOŽITJE Slovenije, ki je povedala, da je po nekajletnih prizadevanjih končno sprejeta novela zakona o socialnovarstvenih prispevkih, ki osebam z motnjo v razvoju ohranja nadomestilo za invalidnost. »Za nas je vedno zmanjkalo volje pri določevalcih. A smo končno prišli do novega zakona o socialnem vključevanju, ki bo na novo postavil sistem skrbi za osebe z motnjami v duševnem in telesnem razvoju,« je o težavah, s katerimi se soočajo starši in vsa društva Sožitje po Sloveniji, povedala predsednica zveze društev Katja Vadnal.
Sporna zakonska določba, ki je nadomestilo za invalidnost prekategorizirala v socialno pomoč za brezposelne bi tako naj bila ukinjena. Te osebe pa bodo prejemale drugo obliko nadomestila. ( Do sedaj so tako prejemale socialno nadomestilo za brezposelne in varstveni dodatek, kar je pomenilo nekaj nad 400 evrov). Nov zakon predvideva tudi »osebnega asistenta« in še nekaj ugodnosti, kar je gotovo razveseljiva novica v predprazničnih dneh, je še dodala dr.Vadnalova.
Vsekakor pa je potrebno dodati, da zaradi napredka zdravstva, nege in tudi zaradi izboljšanega odnosa do drugačnih ima danes oseba z motnjo v razvoju vse možnosti doseči pričakovano življenjsko dobo v Sloveniji. Kakovost življenja takšne osebe se je zaradi večje vključenosti v družbo in tudi zaradi prizadevanj staršev, sorodnikov in strokovnjakov različnih usmeritev, ki danes delujejo v 51 lokalnih društvih Sožitje (združenih v Zvezo Sožitje), močno izboljšala, so optimistični v Zvezi.

Višek dogajanja na srečanju v središki Sokolani pa je bil prihod BOŽIČKA in njegovega pomočnika PALČKA, ki sta imela darila za vse. Sledilo je skupno kosilo in sladkanje s pecivom, ki so ga za to priložnost spekle skrbne mame udeležencev srečanja. Lepo je bilo.

VEČ v oddaji UTRIP ORMOŽA, 22.decembra ob 20.uri.
dscn4095

dscn4097

dscn4098

dscn4099

dscn4100

dscn4105

dscn4106

dscn4107