Turistično društvo Podgorci je minulo soboto pripravilo 13.Vincekov pohod po okoliškem vinorodnem območju. Gre za tradicionalno Vincenkovanje, ki razen pohoda – na sredi 13 kilometrov dolge poti – zajema tudi prikaz reza vinske trte.

Pa ne gre samo za pohod, pač pa tudi za prijetno druženje in postojanke, ki jih organizatorji za pohodnike pripravijo na poti. Že na štartu se je prijavilo 260 pohodnikov iz vseh krajev Slovenije, s tem, da se jih na poti potem zagotovo pridruži še nekaj. In po vseh uvodnih formalnostih in prvem jutranjem okrepčilu se je karavana odpravila na pot: 006_lepo v koloni
012_spust po vrateh
008_pohodniki
PRVA postojanka je bila Cvetkovski vrh na vinogradniški kmetiji Joža Cvetka.
Potem je korak postal lažji, vse do Strjancev, ko je spet bil čas za počitek in okrepčilo. V Strjancih sta pohodnike gostila Anica in Janko Marinič.
Tudi v Strjancih, v vinogradu Sonje in Draga Lazarja pa je potem v nadaljevanju pohoda, bila glavna postojanka, čas za konkretno malico in prikaz reza vinske trte. Tudi letos so to prvo delo v vinogradu gostom uprizorili člani TD Podgorci.
Rezačem je seveda šlo delo dobro od rok. Prvič zato, ker se mojstri spoznajo na svoj posel, drugič pa zato, ker so okrog sebe imeli dovolj navdušenih radovednežev. Ti so na Vincekov pohod prišli z vseh koncev Slovenije: Iz Kranja, Brežič, iz Slovenskih Konjic, s Pobrežja, iz Ormoža in okolice. Med pohodniki pa je bil tudi župan občine Ormož Alojz Sok.
Po ogledu reza vinske trte, jih je pot peljala na Ritmerk, kjer sta jih dočakala vinogradnika Terezija in Martin Kukovec, zadnja postojanka pa je bila na vinogradniški kmetiji Anice in Draga Notersberg. Zaključek pohoda je potekal v dvorani v Podgorcih, kjer je bila izdatnejša malica in tudi priložnost za ples.
Pa še nekaj statistike, ki so jo organizatorji skrbno pripravili za konec. Najstarejši pohodnik je bil star 83 let in je doma iz Pobrežja pri Vidmu. In, kot je bilo videti, so leta le številka, še najmanj pa so pomembna za dobro voljo in veselo družbo.
Najštevilčnejša skupina je štela 30 pohodnikov in je tudi bila iz Pobrežja pri Vidmu, drugi najštevilčnejši pa so bili pohodniki Planinskega društva Slovenske Konjice od koder je bilo 21 pohodnikov…. Vseh skupaj je bilo vsaj 300 (z domačini vred) in večina si je ob slovesu obljubila, da se ob letu spet vrnejo, in s seboj pripeljejo še koga.021_četrti postanek
017_spominske rozge
013_druga postojanka
004_tudi hišni ljubljenci so z nami
003_čakanje na odhod
001_zbiranje v dvorani

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 28. januarja 2016 ob 20.uri.