ROKOMET:
Ormožani uspešni na reprezentančni akciji na Hrvaškem

Slovenska izbrana vrsta mlajših kadetov, letnikov 1996 in mlajših, je v okviru priprav na Olimpijski festival evropske mladine v Utrechtu odigrala dve pripravljalni tekmi proti sovrstnikom Hrvaške. Na prvem srečanju, ki je potekalo v Novalji so izbranci trenerja Saša Prapotnika in Uroša Krstiča odigrali doslej najboljšo tekmo te generacije in v vseh elementih igre nadigrali domačine in visoko slavili s 37 : 28 (19 : 12). Slovenija je dvakrat vodila že za 12 zadetkov, 32 : 20 in 33 : 21. Med strelce se je vpisalo kar 15 strelcev, največkrat sta zadela Jaka Malus 6 (1) in Gal Marguč 6 (2), Luka Kikanovič je dodal 5 točk. Vratar Urh Kastelic je zbral 7, Žiga Urbič 5 obramb. Tekmo, ki je bila odigrana v spomin na velikega športnika Iztoka Puca si je ogledalo 300 gledalcev.

V Novalji na Pagu je bila v spomin na preminulega izjemnega športnika Iztoka Puca odigrana tekma reprezentanc letnika 1996 in mlajši med Slovenijo in Hrvaško.

Na drugem srečanju v Zadru je pot do zmage bila veliko težja, kar pa je bil vzrok prej slabše igre Slovenije kot dobre igre Hrvaške. Z dobro igro v obrambi je Slovenija povedla s 6 : 2, ob tem pa zapravila številne lepe priložnosti za vsaj šest do sedem zadetkov prednosti. Napake Slovencev so s pridom izkoristili borbeni gostitelji, ki so z delnim rezultatom 3 : 0 izid do odmora izenačili na 12 : 12. V nadaljevanju sta se ekipi izmenjevali v vodstvu. Hrvaška je vodila 19 : 16, 21 : 18 in 29 : 28. Slovenija pa je vodila s 25 : 23, 26 : 24 in 27 : 25. V zadnji minuti je najprej izid na 29 : 29 izenačil Rok Cvetko Celjski, nato je Hrvaška imela zicer iz levega krila, ki je končal mimo slovenskih vrat, 7 sekund pred koncem pa je za slovensko zmago hrvaško mrežo zatresel Blaž Janc. Varovance trenerja Prapotnika sta tokrat reševala vratarja, ki sta skupaj zbrala kar 18 obramb. Urbič 11 in Kastelic 7 obramb. Najboljša strelca ekipe sta z 9 zadetki bila Marguč in Janc, Malus je prispeval 6 golov. Obe reprezentanci sta se v zadnjih pol letah pomerili petkrat, vse tekme so dobili mladi Slovenci, le ena pa se je končala z večjo zmago od dveh zadetkov, kar dokazuje o izenačnosti obeh ekip:” To sta bili le dve pripravljalni tekmi in iz zmag ne smemo delati nobene euforije. Hrvaška nam je delala velike preglavice z hitro igro in igro na krožnega napadalca. Tekmi bomo do podrobnosti analizirali in se na nasprotnika dobro pripravili za tekmo v Utrechtu, kjer bo tekma, ki edina kaj šteje oz. pomeni. V Novalji ter Zadru smo na dveh treningih in tekmah obdelali obrambo 6 – 0. Videli smo številne dobre in slabe stvari naše ekipe. Dobre stvari bo potrebno še nadgraditi, slabe pa čim bolj popraviti,” je po gostovanju na Hrvaškem povedal trener Prapotnik. Kapetan reprezentance Malus je dodal:” Tekmi sta bili bistveno drugačni. V prvi tekmi nam je šlo prav vse, v drugi smo imeli preveč padcev, vendar smo se uspeli pobrati in doseči zmago. Veselimo se novega snidenja na pripravah v Slovenj Gradcu in novih pripravljalnih tekem proti Avstriji,” je še povedal eden izmed osmih Celjanov v reprezentanci letnika 1996 in mlajši. Reprezentanca priprave nadaljuje v torek 2. julija v Slovenj Gradcu. Slovenija je na Nizozemskem v skupini z Norveško, Hrvaško in Nemčijo.
Slovenija: Kastelic 14 obramb, Urbič 15 obramb; Sokolič 1, Grošelj, Husar 4, Cvetko Or. 2, Malus 12 (2), Kikanovič 6, Velkavrh 1, Kolmančič 3, Cvetko Ce. 3, Kotar 1, Janc 11 (3), Prevolnik 2, Marguč 15 (3), Beđeti 1, Stojnič 3, Kavčič 2.
Sedemmetrovke: Hrvaška 10/7; Slovenija 10/8.
Izključitve: Hrvaška 6; Slovenija 26 minut.