Na osnovni šoli Velika Nedelja s Podružnico Podgorci je minulo šolsko leta za Meškovo bralno značko bralo oziroma tekmovalo kar 140 učencev. Na razredni stopnji 95 učencev, na predmetni pa 45. Vsi bralci so si za nagrado, v podgorskem domu kulture ogledali igrico Čarovnik iz Oza, ki so jo pripravili učenci in učitelji Podružnične šole v Podgorcih.
Scenarij za nekoliko prirejeno igrico je pripravila učiteljica Silvija Cvetko Stolec, zgodbica s številnimi liki je znana, sploh pa dogodivščine deklice Doroteje in njenega spremstva na poti – plašnega Leva, Pločevinka in Strašila, ki v bistvu utelešajo tri zelo dragocene človeške lastnosti, kot so pogum, modrost in sočustvovanje. Obstajajo pa tudi čarovnice, ki predstavljajo sile dobrega in zla….. pravljica je iz daljnjega Kansasa prestavljena v naše vaško okolje, kar pa je torej posebnost pravljice, ki so jo na oder postavili podgorski osnovnošolci.

Pa nič ne de, tudi iz katere naše vasi se v domišljiji lahko odide daleč vstran. Nič manj kot drugod po svetu, se tudi od tukaj lahko hitro pomešamo med dobro in zlo – in si iz tujega, neznanega sveta želimo tako zelo nazaj, kot si je želela Doroteja…

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 29. junij 2017

foto: Valerija Novak