Tudi DRUŠTVO PRLEŠKI ŽELEZNIČAR je sodelovalo na pomembni razstavi v »stari orožarni« v Bad Radkersburgu. Gre za pomembno razstavo, ki obeležuje spomin na štiri pomembne dogodke v zgodovini avstrijske Radgone:

– 135 let železnišķe proge Špilje-Radgona
– 130 let železniške proge Radgona-Ljutomer
– 100 let od prihoda prvega vlaka v mesto Bad Radkersburg
– 75 let od rastrelitve železniškega mostu čez reko Muro

12. julija 1885 je bila uradno odprta 31-kilometrska lokalna železniška proga od Spielfelda preko Murecka do Bad Radkersburga. Pet let kasneje je bila železniška proga podaljšana za 26 kilometrov čez Muro do Ljutomera. Drugi zgodovinski mejnik je bil 3. avgust 1920. Po umiku vojakov SHS, ki so mesto zasedli po prvi svetovni vojni, je spet vozil prvi vlak iz Gradca v Bad Radkersburg.
12. aprila 1945 se je zgodovina železnice, ko so se nemške čete, ko so se umaknile, razstrelile železniški most, tri dni kasneje pa tudi most čez Muro, zaključila. Od takrat železniški most ni bil obnovljen, cestni most je bil obnovljen šele leta 1952.
Štiri spominska leta so zdaj v središču posebne razstave, ki jo je interesna skupina “Neue Radkersburger Bahn” ustvarila skupaj z tamkajšnjim muzejem v »stari orožarni«.

Razstavo so pripravili Beatrix Vreca in njena muzejska ekipa, razstavne table pa oblikovali v nemškem in slovenskem jeziku. V ta namen so bili uporabljeni zgodovinski posnetki, ki še niso bili prikazani. Na razstavi je sodelovalo tudi DRUŠTVO PRLEŠKI ŽELEZNICAR, ki je na ogled postavilo železniško maketo, uniforme in promocijsko gradivo.

Predvidoma bo razstava na ogled tudi v Gornji Radgoni, Radencih, Ljutomeru, Murecku in Spielfeldu.”Naš cilj je povezati regijo z železnicami v okviru projekta EU,” je poudaril župan avstrijske Radgone Karl Lautner.
(povzeto po prispevku v meinbezirk.at)

Iz DRUŠTVA PRLEŠKI ŽELEZNIČAR OBVEŠČAJO, da bo reportaža z omenjene razstave na ogled v oddaji »Dober dan, Koroška«, ki jo pripravlja ORF, in sicer:
v ponedeljek, dne 2.11.2020
04:45 – ORF 2
09:30 – ORF III
15:30 – TV SLO 1
16:05 – TV Maribor
22:30 – TV Maribor

v torek, dne 3.11.2020
08:00 – TV SLO 3
11:10 – TV Maribor

(Naslovna fotografija: splet “Radgona nekoč”)