V preteklem tednu se je vlada odločila podaljšati počitnice za en teden, torej do 8. novembra, saj so ravnatelji vrtcev in osnovnih šol opozorili, da se nekateri soočajo z obolelim kadrom in bodo zato težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo. V društvu ravnateljev srednjih šol so medtem sporočili, da si podaljšanja počitnic ne želijo, saj so na pouk na daljavo dobro pripravljeni, nadomeščanje pa bi bilo za vse prenaporno.

Vrtci lahko na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. V srednjih šolah, torej v nižjem poklicnem izobraževanju, srednjem poklicnem izobraževanju, v srednjem strokovnem izobraževanju in v gimnazijah pouk poteka na daljavo. Višje strokovne šole ter visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami.

Odprti ostajajo zavodi za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter za izjeme, ki so veljale že v preteklem tednu, tudi za dijaške in študentske domove. V študentskih domovih bodo še zmeraj lahko ostale študentske družine, študentje s stalnim prebivališčem v domu, študentje iz tujine in študentje, ki v epidemiji opravljajo pomembne naloge.

V veljavi sicer še naprej ostajajo ukrepi o omejitvi zbiranja več kot šestih ljudi, o gibanju ponoči, o gibanju med občinami in o zaprtju trgovin z nenujnim blagom.

Vlada je sicer v petek določila nekatere nove izjeme:

Med izjeme v odloku o začasni prepovedi, ki je namenjena zamejitvi širjenja novega koronavirusa, je vlada dodala gradbena, vzdrževalna in montažna dela, pri izvajanju katerih je zagotovljeno, da prihaja do minimalnega možnega stika s potrošniki. Med izjemami so po novem tudi storitve, ki se opravljajo na prostem in pri katerih se lahko zagotovi, da prihaja do minimalnega možnega stika, kot so vrtnarske storitve. Prav tako lahko spet delujejo knjižnice.