Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog v času od 7. ure dne 29. 9. 2017, do 7. ure dne 2. 10. 2017 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke:

PETEK 29. 9. 2017

Ob 10:30 smo imeli v postopku državljana Hrvaške, kateremu smo odvzeli obmejno prepustnico in kmetijski vložek, saj je zlorabil njun namen. Odvzeti dokumenti bodo poslani organu izdaje.

SOBOTA 30. 9. 2017

Ob 6:40 smo bili obveščeni o prometni nesreči I. kategorije – dogodek, na LC v naselju Koračice. Voznica OA je z vozilom trčila v srno ter si ga poškodovala. Srna je s kraja zbežala, voznici pa je bilo izdano obvestilo o odstopu od ogleda kraja PN.

Ob 9.45 nas je občanka iz naselja Grabe obvestila, da se soseda ne odziva na njene klice in zvonjenje. Skupaj z gasilci PGD Središče ob Dravi je bil opravljen vstop v objekt. Najdena oseba žal ni več kazala znakov življenja. Na kraju je bila tudi ekipa iz ZD Ormož. Sledi poročilo na ODT Ptuj.

Ob 14:08 smo bili obveščeni o onesnaženem vozišču JP v Pavlovskem Vrhu. Obveščeni pristojni, ki so očistili onesnažen del ceste.

NEDELJA 1. 10. 2017

Ob 06:30 smo bili obveščeni o prometni nesreči z udeležbo divjadi na glavni cesti izven naselja Pušenci. Patrulja je na kraju odstopila od ogleda.

Napoved aktivnosti za ponedeljek dne 2. 10. 2017:

V času od 2. 10. do vključno 15. 10. 2017, bomo izvajali poostrene aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev v cestnem prometu.

Preventiva – Prometna varnost pešcev
Pešci so med najbolj ogroženimi prometnimi udeleženci. V policiji ugotavljamo, da so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi ali zarošenimi stekli na vozilu ipd.). Veliko nesreč pa se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.

Še posebej pogosto so pešci v prometnih nesrečah udeleženi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so vremenske razmere neugodne (megla, dež), svetli del dneva pa je krajši. Zlasti starejši so največkrat žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise.

Za varnejšo udeležbo v prometu vam policisti svetujemo:

Pešci!
• Poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke),
• upoštevajte prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce,
• hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje,
• poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Vozniki!
• Upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost,
• hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve, na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci,
• vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
• izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.
• Z vožnjo posti pričnite šele takrat, ko so vaša stekla na vozilu sčiščena (mraz, led)

PRIPRAVILA:
Mitja Novak, policist I
in Edvard Cvetko, komandir