Druženje bo v Sloveniji po novem omejeno na največ deset ljudi. Do 50 se jih lahko zbere pod pogojem, da organizator pripravi seznam udeležencev, zapiše njihove naslove in telefonske številke. Seznam, ki go bo moral organizator zabave hraniti mesec dni, bi ob širjenju okužbe epidemiologom pomagal pri iskanju stikov.

Omejitev zbiranja velja za zasebne in javne dogodke. Še vedno so sicer dovoljene tudi javne prireditve z do 500 obiskovalci, če je na njih zagotovljeno redarstvo, sedežni red in spoštovanje vseh varnostnih pravil.

Vlada se je za omejitev zbiranja na največ deset oziroma največ 50 oseb ob vodenju evidence odločila zaradi opažanj, da se okužbe pogosto širijo na zasebnih zabavah. “Bojimo se zasebnih zabav in maturantskih izletov,” je izpostavil vladni govorec za Covod 19 Jelko Kacin. Kacin ter dodal: “Če v takšnih okoliščinah organiziraš piknik, moraš prevzeti odgovornost za zdravje ljudi,” Ob tem pa so v teku tudi drugi ukrepi za zajezitev širjenja virusa. Zdravstveni inšpektorat nadzoruje varnostno razdaljo in dostopnost razkužil v gostinskih lokalih. Inšpektorji te nadzore opravljajo tudi popoldne in zvečer. Od ugotovitev bo odvisno, ali se bo vlada odločila tudi za skrajšanje obratovalnega časa lokalov.

Če druženje poteka v skupini nad deset do 50 oseb, mora organizator:

– sestaviti seznam z imeni in priimki udeležencev, naslovi stalnega bivališča in telefonskimi številkami,
– navesti kraj zbiranja (kraj, ulica in hišna številka ter podatek, ali gre za zaprt ali odprt prostor),
– opredeliti čas zbiranja (datum in čas začetka in konca zbiranja),
– seznam hraniti mesec dni in ga na zahtevo predati NIJZ.

Razširili seznam dokazil

Na delo mejnih policistov bo vplival tudi sklep vlade o tem, s katerimi dokazili lahko potnik ob povratku v Slovenijo dokazuje, da ni bil v državi na rdečem seznamu. Doslej je kot dokaz, da je bil le na Hrvaškem, veljajo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival, originalni račun za plačilo nastanitve ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. Čeprav je notranji minister Aleš Hojs navajal tudi parkirne listke in račune iz gostiln, to v vladnem odloku ni bilo navedeno. Po novem je, in sicer kot “drugo primerno dokazilo”.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je pojasnil, da kot drugo primerno dokazilo velja potrdilo o plačilu turistične takse, za enodnevne obiskovalce bi lahko veljalo potrdilo o plačilu parkirnine hkrati s potrdilom o plačilu avtoceste. Potnikom svetuje, naj shranijo vsa dokazila. Vseh vrst dokazil vnaprej ni mogoče našteti, je dejal Pečjak, a dodal: “To ne pomeni, da bo račun za kavo ali kosilo že dokazilo.”

Policist bo na meji sam odločil, kaj bo sprejel kot verodostojen dokaz. V določenih primerih se policija lahko poveže tudi s hrvaškimi kolegi in prek njih preveri, ali je potnik na Hrvaško vstopil iz katere od držav Zahodnega Balkana.

Vlada je z odlokom določila tudi, da 24-urno izdajanje karantenskih odločb poteka le na mejnem prehodu Obrežje. Na prehodih Jelšane, Metlika, Gruškovje, Pince in Brnik vročanje karantenskih odločb poteka med 6. in 22. uro.