Gomila pri Kogu: Pred 20-timi leti smo se pravilno odločili …. je uvodoma zbrane nagovorila povezovalka programa.

PGD Hermanci in GASILSKA ZVEZA ORMOŽ sta v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Ormož tudi letos na Gomili pri Kogu pripravila srečanje veteranov, gasilcev in krajanov, v spomin na dogodke ob osamosvajanju Slovenije na tem območju. Ob 20-letnici so dogajanja potekala dva dni. V soboto so se s priložnostno razstavo gasilske opreme dogodka spomnili gasilci, osrednja svečanost ob spominu na dogodke pred 20-timi leti pa je potekala v nedeljo.

Slavnostni del se je pričel s formiranjem ešalona gasilcev in s položitvijo venca pri spominskem obeležju, ki so ga na Gomili postavili 25.junija 2004; sledil je bogat kulturni program, ki so ga po scenariju Toneta Kuntnerja in pod mentorstvom Anice Pevec izvedli člani KTD Kog in MPZ DU „Zarja“ pod vodstvom Aleksandre Kelemina.
Uvodoma je zbrane nagovoril predsednik GZ ORMOŽ Jože Šterman, ki je obudil spomin na dogodke na Gomili in drugod po KS Kog ter izpostavil požrtvovalnost gasilcev.
Ob agresiji na Slovenijo, ko se je vojska JLA poskušala s tanki prebiti do Gornje Radgone, vendar jim zaradi barikad na Gomili to ni uspelo, so ob umiku nazaj zanetili s streli iz tanka 9 požarov. Zato je GZ Ormož takrat aktivirala najbližje gasilske enote na tem terenu. Sodelovali so člani iz PGD Miklavž pri Ormožu (13 članov), PGD Hermanci (18 članov), PGD Vitan – Kog (8 članov), Središče ob Dravi (3 člani), PGD Ormož (8 članov), PGD Hardek (3 člani) in GZ Ormož (4 člani). Pri gašenju požarov na Gomili so sodelovali tudi člani DVD Robadje iz Republike Hrvaške. Gasilci so s težavo, vendar hrabro, opravljali naloge, saj jih je enota JLA s streli ovirala in šele po umiku so lahko gasilci pristopili h gašenju požarov na Gomili in Kogu.
Vsa sodelujoča društva so ob 20letnici spomina na te dogodke prejeli tudi plakete in zahvale, ki so jim jih podelili predsdenikGZ Jože Šterman, poveljnik GZ Tonček Lisjak in tajnica GZ Marta Žnidarič. Poleg omenjenih Prostovoljnih gasilskih društev pa sta plakete in zahvale prejeli tudi KS Kog in občina Ormož .
Predsednik PGD Hermanci Dejan Vnuk in poveljnik PGD Hermanci Bojan Skok pa sta podelila tudi zahvale, ki so jih prejeli KTD Kog, KS Miklavž pri Ormožu, ter občina Središče ob Dravi.
Slavnoni govornik je bil župan občine Ormož Alojz Sok, ki se je gasilcem zahvalil za požrtvovalno opravljeno poslanstvo na tem območju, takrat pred 20-timi leti, ter spomnil na nekaj ostalih takratnih dogodkov v Sloveniji. Sicer pa poudaril pomembnost odločitve Slovenije, da si bo v bodoče kot samostojna država krojila svojo usodo.

Gomila pri Kogu: Mimohod gasilcev GZ Ormož ( Foto:Karolina Putarek)

Gomila pri Kogu: Gasilci GZ ORMOŽ ( Foto: Karolina Putarek)

Gomila pri Kogu: Mešani pevski zbor DU Zarja KOG ( Foto: Karolina Putarek)