Center ponovne uporabe Ormož je v okviru programa “socialna aktivacija”, (ki je namenjen dolgotrajno brezposelnim osebam in nudi razvoj veščin in spretnosti ter boljšo vključenost v družbo), v gradu, v prostorih iz katerih se je pred tremi leti izselila knjižnica, odprl grajsko kavarniško popravljalnico. V Grajski kavarniški popravljalnici si lahko sami skuhate kavo in to na pesku ter si izberete vintage skodelico, ki jo lahko odnesete domov. V trgovinici, ki se je preselila iz prostorov nekdanjega sodišča na Vrazovi 9, pa lahko marsikaj kupite ali si v sodelovanju z mojstri zašijete ali popravite kakšen del svoje garderobe. Gre za edinstveno kombinacijo prijetnega s koristnim, kavarnica je – seveda – namenjena – tudi samo prijetnemu klepetu ob kavici.

Svečana otvoritev prve grajske kavarniške popravljalnice v Sloveniji je bila v prvi polovici julija. Pred vhodom v prostore grajske kavarniške popravljalnice je zbrane najprej pozdravila direktorica Centra ponovne uporabe dr.Marinka Vovk, nato pa je sledil skupen ogled prostorov in pogostitev. Prvo kavo na pesku je skuhala poslanka Mojca Žnidarič, potem pa so to možnost dobili tudi ostali obiskovalci. Kavo, ki je iz domačih pražarn, je treba najprej zmleti s kavnim mlinčkom, potem skuhati na vročem pesku in izbrati vintage skodelico, ki jo potem lahko odneseš domov. Tako že samo skodelica spomni na pomen kroženja surovin, v ponudbi so namreč številne skodelice, ki bi drugače pristale med odpadki. Kavna usedlino pa potem zlijemo v domačo kanglo za mleko, ki se uporabi za gojenje bukovih ostrigarjev.

Vse prostore nekdanje knjižnice so obnovili, opremili po načelu ponovne uporabe, torej noben kos pohištva ni nov, ampak le domiselno obnovljen.
Prostori so v treh grajskih sobanah: v eni je šivalnica, kjer so zaposleni invalidi zaposlitvenega centra EKO Ormož in izdelujejo različne izdelke iz odvečnega tekstila in oblačil, kot so torbe, različne vrečke, nahrbtniki, oblačila, gospodinjski pripomočki, unikatni predpasniki. Gre za izdelke, ki jih ni mogoče kupiti v klasični trgovini, saj so narejeni 100-odstotno iz odpadnega materiala, kjer se s preoblikovanjem doseže unikatnost izdelka. Izdelujejo tudi po naročilu, stranke pa si lahko tudi same sešijejo ali popravijo svoja oblačila, zarobijo prt, zavese, skrajšajo hlače in podobno…
V srednji sobi je trgovinica, kjer je mogoče kupiti oblačila, torbice, obutev in še vrsto reči po simbolični ceni, s čimer opozarjajo na pomen družbene odgovornosti pri modi. Kotiček za otroke predstavlja mini delavnico, kjer je veliko praktične opreme in izdelkov, ki spodbujajo h kreativnosti. Otroci bodo z uporabo senzorične mize pridobivali ročne spretnostih in tako krepili fino motoriko, ki je med otroki vse manj razvita.

V času do danes je grajska kavarniška popravljalnica zaživela, vsak dan ima kakšnega obiskovalca več, sploh pa postaja vse bolj domača. Odprta je vsak delovnik od ponedeljka do petka med 9. in 17. uro, ob sobotah od 8. do 12. ter ob nedeljah po naročilu.
UTRINKI:


(Fotografije: Vule Nikolić, KTV ORMOŽ)