V podjetju JERUZALEM ORMOŽ SAT (storitve, agrar, trgovina) d.d. PC POLJEDELSTVO zaključujejo letošnjo žetev pšenice. Od približno 390 hektarjev polj, jim je včeraj zaradi dežja ostalo le še 5 hektarjev, čeprav je bilo predvideno, da bodo včeraj letošnjo žetev zaključili. S po 3 kombajni so želi vse od 5.julija. Žal se je zaradi nestabilnega vremena letošnja žetev zavlekla, je povedal Franc Puklavec, vodja poljedelstva v podjetju Jeruzalem Ormož SAT, ki je na Ormoškem koncu največji pridelovalec pšenice. Letos so pridelali okrog 2800 ton pšenice zadovoljive kvalitete, je še dodal Puklavec.
Tako kot ostali pridelovalci zlatega zrnja, pa tudi v podjetju Jeruzalem Ormož SAT z letošnjimi odkupnimi cenami pšenice niso zadovoljni, težko, da bodo s prodajo sploh pokrili stroške. Kot pravi direktor podjetja Marko Plohl, (ki je s 1. januarjem letos zaradi upokojitve zamenjal dolgoletnega direktorja Franca Krabonjo), ima PC POLJEDELSTVO sicer skupaj 1300 hektarjev obdelovalnih površin. Pšenico so letos posejali na tretjini svojih polj, še toliko imajo tudi koruze, na ostalih površinah pa pridelujejo ječmen, oljno ogrščico, hmelj in buče. Letos so na 10 hektarjih poskusno posejali tudi konopljo. Trenutno pa najlažje po dokaj ugodnih cenah prodajo oljno ogrščico.
Podjetje bo s sejanjem pšenice vztrajalo tudi prihodnje leto, ker je nujna za kolobar, pravi Plohl, verjetno pa bodo zasejali manjšo količino. PRISLUHNITE IZJAVI direktorja Marka Plohla:

(Na sliki z leve: Franc Puklavec, vodja PC Poljedelstvo, Albin Ozmec, kombajnist, Marko Plohl, direktor Jeruzalem Ormož SAT d.d.)DSCN3429
Poljedelci pridelajo polovico pšenice od tega kolikor je v Sloveniji potrebujemo. Ampak evropski trg je ima več kot dovolj, temu primerne so tudi cene. Tako odkupovalci zatrjujejo, da zaradi zniževanja cen na svetovnih borzah za tono (najboljšega) zlatega zrnja ne morejo ponuditi več kot 165 evrov, kar pa je za 20 evrov manj kot lani!

UTRINKI z včerajšnje žetve na zadnjih desetih hektarjih v Frankovcih:
DSCN3423

DSCN3424

DSCN3425

DSCN3426