Policisti policijske postaje Ormož so ob opravljanju rednih nalog, v času od 7. ure dne 23. 11. 2016, do 7. ure dne 24. 11. 2016 obravnavali naslednje pomembnejše dogodke s področja javne varnosti:

SREDA 23. 11. 2016:
Ob 10:03 uri smo v mestu Ormož opravili postopek s tujcem ter je bilo ugotovljeno, da je beračil pred trgovskimi centri. Zaradi kršitev določil Zakona o varstvu javnega reda in miru je zoper njega bil podan obdolžilni predlog in predan v postopek na Okrajnem sodišču na Ptuju.

Ob 15:04 smo intervenirali v naselju Gornji Ključarovci, kjer naj bi prišlo do spora med sosedi. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je prišlo do nesporazuma zaradi česar smo dogodek zaključili z uradnim zaznamkom.

Ob 17:10 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije dogodek na lokalni cesti v naselju Lahonci. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila trčil v kokoš in si poškodoval vozilo. Izdano je bilo obvestilo o odstopu od ogleda.

Ob 18:20 uri smo bili na kraju prometne nesreče I. kategorije dogodek na lokalni cesti v naselju Koračice. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je voznik osebnega avtomobila trčil v srno in si poškodoval vozilo. Izdano je bilo obvestilo o odstopu od ogleda.

Ob 4.25 zjutraj smo posredovali v Trgovišču, kjer je v stanovanjski hiši razgrajala ena oseba. Na kraj smo poklicali dežurno zdravnico in je bil mlajši moški zaradi psihičnih težav odpeljan v Psihiatrično bolnico Ormož.

Napoved aktivnosti za četrtek, dne 24.11. 2016:
– Ob rednem delu bodo policisti opravljali meritve hitrosti v cestnem prometu, z laserskim merilnikom hitrosti in preizkuse voznikov z alkotestom.

OPOZORILO POLICISTOV:
V Uradnem listu RS, št. 68/2016, sta bila objavljena Zakon o spremembah in doponitvah Zakona o pravilih cestnega prometa (ZPrCP-C) in Zakon o dopolnitvah Zakona o motornih vozilih (ZMV-B).

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pravilih cestnega prometa spreminja pojem “kolo”. Po novi definiciji pojma, se bodo vsa ostala vozila, ki ne bodo sodila pod kolo, uvrstila pod moped. V to kategorijo bodo sodila tudi do zdaj problematična kolesa s pomožnim motorjem. Spremembe določajo tudi obvezno uporabo kolesarske čelade pri vožnji kolesa za voznike do 18 let starosti. Prav tako za vse voznike določa uporabo čelade (lahko tudi kolesarske) na mopedih, katerih konstrukcijska hitrost ne presega hitrosti 25 km/h. Zaradi novega pojma kolesa, se spreminja 95. in 99. člen ZPrCP, ki obravnava pogoje za udeležbo mopedov v cestnem prometu. Predpis začne veljati 19. novembra 2016.

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o motornih vozilih spreminja 31. in 50. člen ZMV. Spremembe se nanašajo na pogoje za registracijo mopedov in roke za izvedbo tehničnih pregledov vozil. Začetek veljavnosti predpisa je 19. november 2016, določba o registraciji mopedov, pri katerih trajna nazivna moč pogonskega motorja ne presega 4 kW in konstrukcijsko določena hitrost ne presega 25 km/h se začne uporabljati po 1. maju 2017.

PRIPRAVILA:
Mitja Novak, policist I
in Edvard Cvetko, komandir