Ameriška vesoljska agencija Nasa je včeraj sporočila, da je njihov raziskovalni robot Radovednost na Marsu odkril prodnato kamenje. To naj bi bil dokaz, da je na tem mestu nekoč tekel potok, ki je kamenje oblikoval v prodnik.

Znanstveniki so na podlagi preteklih raziskav že potrdili, da je bila na Marsu nekoč prisotna voda. Tokat pa so prvič odkrili tudi sledi nekdanje struge, po kateri je tekla voda.

Prodnike so našli na območju med severnem delom kraterja Gale in vznožjem gore Sharp. Slike, ki jih je rover Radovednost poslal na Zemljo, so pokazale, da so bili prodniki vtisnjeni v več plasti sedimentne kamnine.

Ti kamenčki so različnih oblik in velikosti. Nekateri so veliki kot zrno peska, drugi kot žogice za golf. Iz njihove oblike so pri Nasi ugotovili, da so se preoblikovali med potovanjem, a so preveliki, da bi to lahko storil veter. Poleg tega ocenjujejo, da je potok tekel s hitrostjo slabega metra na sekundo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na območju med kraterjem in novo odkrito strugo je veliko kanalov, kar kaže na to, da je več potokov dalj časa teklo na tem območju, še pojasnjujejo pri Nasi.

Radovednost je na Rdečem planetu pristal 6. avgusta. Nasa je za kraj pristanka izbrala krater Gale in sicer zaradi posrednih dokazov, da je na tem območju nekoč tekla voda. Raziskovalni robot bo na Marsu ostal dve leti, njegov cilj pa je raziskati, ali so na Rdečem planetu v preteklosti obstajali pogoji za življenje.