Na Osnovni šoli Ormož v tem tednu v okviru projekta ERASMUS PLUS poteka mednarodno srečanje šolarjev in njihovih učiteljev iz šestih držav Evropske Unije. Dobrodošlico s kulturnim programom so gostom pripravili v torek zjutraj v šolski jedilnici.
35 mladih in 12 njihovih učiteljev je v Ormož pripotovalo iz Poljske, Litve, Latvije, Romunije, Španije in Grčije. Z vrstniki v Ormožu se družijo pet dni. Gostje so v Ormož pripotovali v ponedeljek zvečer, poslovili pa se bodo v soboto zjutraj. Pozdravna slovesnost je v prostorih šole potekala v torek zjutraj, ko so jim ormoški osnovnošolci pripravili predstavitveni program – in skozi sliko in besedo predstavili Ormož in Slovenijo. Potem so se gostje pridružili ormoškim osnovnošolcem po razredih, kjer je potekal dan dejavnosti. V obliki delavnic so spoznavali Slovenijo in GRČIJO pod naslovom »Grčija skozi sluh«. Popoldne pa so namenili ogledu Ormoža. V sredo si bodo privoščili ekskurzijo v Ljubljano in na Bled, četrtek posvetili športnim dejavnostim, popoldne pa na šoli pripravili še »sejem raznolikosti«. Petek je namenjen skupnemu pouku in druženju.
Srečanje poteka v okviru programa Erasmus+ , ki je namenjen sodelovanju na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020, sploh pa izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Sedemletni program razpolaga s proračunskimi sredstvi v višini 14,7 milijarde evrov, s katerimi želi EU več kot 5 milijonom Evropejcem omogočiti študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj ali opravljanje prostovoljnega dela v tujini.

Gostje bodo tako v času obiska imeli možnost spoznati tako Ormož, kot okoliške kraje, ter si ogledati delčke Slovenije, čeprav so za svojo skupno delovno temo izbrali odnos do sodobnih načinov komunikacije in jo naslovili »Sam doma« (Home Alone).
Gostje so nameščeni pri osnovnošolcih doma, komunikacija med njimi poteka v angleščini, kar predstavlja dodano vrednost k siceršnjim mnogim novim izkušnjam, ki si jih bodo nabrali mladi. »Tako šolarji teoretične osnove angleškega jezika prenašajo v prakso, kar jim bo gotovo v življenju še kako prav prišlo«, je poudarila koordinatorica projekta Erasmus PLUS Nataša Kolar, ki je povedala, da projekt traja dve leti, in da so za izvedbo projekta dobili 20 tisoč strogo namenskih sredstev, ki so namenjena potovanjem, k temu pa še 6 tisoč za projektne aktivnosti.
To je na Osnovni šoli Ormož že tretji takšen projekt. Pred desetimi leti so imeli enega podobnega – triletnega, potem pa še enega izmed dvoletnih projektov – Comenius Regio, kjer so sodelovali z Norveško. Učenci OŠ ORMOŽ so v okviru tekočega projekta Erasmus PLUS že bili na Poljskem, maja prihodnje leto se odpravljajo v Litvo ter na dvodnevnih projektnih delavnicah v Romuniji, Latviji in Grčiji.