Včeraj popoldne so na Runču pripravili slovesnost ob otvoritvi štirih novih odsekov cest v skupni dolžini 1000 metrov. Domačine Runča, Žvaba in Dobravčaka je s svojo prisotnostjo počastil tudi evropski poslanec LOJZE PETERLE, ki pravi, da so novih cest povsod po Sloveniji enako veseli, in da jih povsod štejejo za veliko pridobitev v smislu razvoja krajev. Povedal je tudi, da si evropski poslanci prizadevajo, da bi v novi evropski finančni perspektivi Evropa spet namenila nekaj več sredstev za razvoj podeželja, predvsem za modernizacijo infrastrukture.
Na slovestnosti so bili tudi župan Aljoz Sok, podžupan Mirko Novak in županski kandidat Danijel Vrbnjak.

Slovesnost so pripravili pred šolo na Runču. Zbrane je najprej pozdravil predsednik Vaške skupnosti (Runeč, Žvab in Dobravščak) Anton Zadravec, ki je zbrane na kratko seznanil tudi z zgodovino “visoke” šole na Runču. Ta je tukaj delovala od leta 1821 do 1990, ko je zmanjkalo otrok. Sedem let pa je na tej šoli poučeval tudi podžupan Mirko Novak, ki se teh časov zelo rad spominja. Danes so v pritljičju šole društveni prostori, v nadstropju pa stanovanja. Med zbranimi je bila tudi Marija Salaj, ki je na šoli poučevala vse do njenega zaprtja.
Zbrane je potem pozdravila tudi predsednica KS Ivanjkovci Slavica Rajh, ki je povedala, da so v KS Ivanjkovci, ki zajema 17 vasi in 2200 prebivalcev, v zadnjih dveh letih modernizirali 5 kilometrov cest, in da jih na modernizacijo čaka še blizu 13 kilometrov. Na Runču pa je treba modernizirati le še cesto do domačije Žličar.
Župan Alojz Sok je povedal, da je modernizacija cest na Runču občino stala okrog sto tisoč evrov, da pa je Runeč z okolico v celoti pokrit z optičnim telekomunikacijskim omrežjem, kar je v smislu modernizacije za kraj velika pridobitev.
Novo cesto je blagoslovil prior Janko Štampar in vsem zbranim zaželel varne in srečne poti.

Uradno slovesnost so zaključili s pogostitvijo in družabnim srečanjem, TD RUNEČ pa je poskrbelo tudi za možnost panoramske vožnje in ogled novih cest.

UTRINKI s včerajšnje slovesnosti: