Sončen praznični dan je včeraj na jeruzalemsko-ormoške griče zvabil številne goste od blizu in daleč, številni pa so se ustavili tudi na Svetinjah in bili priče kronanju TRETJE vinske kraljice VTC 15 (vinsko-turistične ceste 15). Kronanje je organiziralo TKD Ivanjkovci v okviru praznika »POZDRAV TRGATVI«. »Kronanje” je spremljal kulturni program, v katerem sta sodelovali Ljudska godba Ivanjkovci in domača folklorna skupina. Zbrane so pozdravili predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec, predsednica KS Slavica Rajh in župan občine Ormož Alojz Sok.
Obred kronanja je potekal z nagovorom dosedanje vinske kraljice Mateje Šek, »lento« je novi vinski kraljici Katji Kolarič nadela predsednica komisije za izbor vinske kraljice Maja Škrinjar, okronal pa jo je predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec. Sledila ja prisega in zdravica v prisotnosti številnih ostalih slovenskih vinskih kraljic, ki so prisostvovale kronanju ter seveda govor nove kraljice, ki jo čaka dvoletni mandat in naloga, da dostojno promovira domači kraj in vino, ki zori tod okrog. Dvajset letna Katja Kolarič je študentka, prihaja iz Stanovna iz vinogradniške družine. Da je domačinka, in da je iz vinogradniške družine, pa sta tudi dva osnovna pogoja, da dekle lahko postane »vinska kraljica.
V nadaljevanju programa je predsednik TKD Ivanjkovci Mihael Črešnjevec v imenu društva podelil naziv »častni član društva« bivšemu predsedniku Stanku Polaku. Razglasili pa so tudi najlepše urejen kraj v krajevni skupnosti. Kot je povedal predsednik ocenjevalne komisije Marjan Feguš, je komisija bila v dilemi, naj naziv letos dodelijo Runču ali vasi Žerovinci. Končno so se odločili za vas Žerovinci.
V okviru prireditve »Pozdrav trgatvi« so postavili še klopotec, ki ga je izdelal mojster Matija Bratuša, blagoslovil pa ga je domači župnik Jože Rainer. Vzporedno je potekalo tudi tekmovanje v kuhanju kisle juhe oziroma »tačovice«. Najboljšo »tačovico«, je po oceni komisije skuhala ekipa »Kihača« – Društva za ohranitev jedi naših babic; drugo mesto so osvojile članice Društva kmečkih žena Ormož; tretje mesto pa TD Pavlovski vrh-Libanja. »Tačovico« je sicer kuhalo 6 ekip, poleg zmagovalnih so sodelovale še ekipe: »Rilci«, ki so jo sestavljali člani Trstenika in Miklavža pri Ormožu; »Branek« – TŠD Branoslavci in »Cerovski kleščmani«. Ne glede na ocene komisije, so na koncu ostali lonci prazni, po uradnem delu je sledilo še veselo druženje ob zvokih domačega ansambla Sorodniki in seveda klopotca, ki ga je veter kar kmalu zagnal novim jesenskim dogodivščinam med vinogradi nasproti…
UTRINKI s prireditve:

Naslovna fotografija: Maja Škrinjar – predsednica komisije za izbor vinske kraljice TKD Ivanjkovci in nova vinska kraljica Katja Kolarič