Ob smrti častnega občana VLADIMIRJA PUKLAVCA je v sejni sobi Občine Ormož odprta žalna knjiga, v katero se je možno vpisati v delovnem času Občine Ormož:
torek, 18.10.2022 od 7.00-15.00
sreda, 19.10.2022 od 7.00-17.00
četrtek, 20.10.2022 od 7.00-15.00
petek, 21.10.2022 od 7.00-13.00

Častni občan občine Ormož Vladimir Puklavec se je poslovil v soboto, 14. oktobra. V Sloveniji je bil znan kot lastnik največje vinske kleti v severovzhodnem delu Slovenije in družbe Puklavec Family Wines, ki je ena največjih izvoznic slovenskih vin. Starejši Ormožani pa se ga spominjajo kot rokometnega navdušenca, še danes pa je bil tudi sponzor Rokometnega kluba Jeruzalem Ormož. Živel je Nemčiji, v Bonnu, a se je v Ormož vedno rad vračal. Tako je v domovini, sredi jeruzalemsko ormoških goric tudi končal svojo življenjsko pot.

Vladimir Puklavec je bil rojen 25. julija 1943 v Varaždinu, kot sin Cite in Martina Puklavca. Imel je sestro Meto in brata Janka. Starša sta med 2. svetovno vojno emigrirala v sosednjo Hrvaško, da se zavarujeta pred izgonom v Šlezijo. Po koncu vojne se je družina vrnila nazaj v Ormož. Vladimir Puklavec je bil poročen z Evomarijo in ima štiri otroke in 12 vnukov. Vladimir Puklavec bo pokopan v Bonnu. Zadnje slovo bo potekalo v ožjem družinskem krogu.

Osnovno šolo in nižjo gimnazijo je obiskoval v Ormožu, maturiral je na gimnaziji Ptuj in leta 1962 pričel študirati strojništvo na Ljubljanski Univerzi. Že takrat ga je zanimala termodinamika in tehnika nizkih temperatur. Diplomiral je leta 1968 iz energetske smeri. Po končanem študiju se je odpravil v Nemčijo, kjer je začel kot inženir za procesno tehniko pri podjetju Linde v Münchnu, enem vodilnih podjetij na svetu na področju nizkih temperatur in hlajenja. Tam je bil procesni inženir za utekočinjanje zemeljskega plina. Po desetih letih je postal tehnični direktor pri hčerinskem podjetju takrat največjega plinskega podjetja v Nemčiji Ruhrgas LNG, čez nekaj letih pa je ustanovil lastno podjetje TGE Gas Engineering, namreč Ruhrgasa ni zanimal uvoz tekočega zemeljskega plina. Podjetje TGE Gas Engineering je nato kupila skupina Suez, ena največjih industrijskih skupin v Evropi. Čez deset let, leta 2006, pa je Vladimir Puklavec to svoje podjetje odkupil nazaj. V Suezu so se namreč odločili, da bodo imeli inženiring le za lastne potrebe, za trg pa več ne. Podjetje so razdelili na dva dela: on-shore in off-shore, in off-shore prenesli na londonsko borzo. In prav to je v bistvu Vladimirju Puklavcu pomenilo žetev sadov vsega dela in mu omogočilo možnosti za nove investicije.

Skupina Gasfin, kjer je Vladimir Puklavec (bil) 50,1 odstotni lastnik, ima partnerje, ki projekte izvajajo; Gasfin s sedežem v Luksemburgu pa združuje različna podjetja, ki projekte razvijajo. Pohvalijo se lahko, da jim je uspelo pridobiti strokovne sodelavce iz vsega sveta. Pravočasno so se usmerili na azijske trge in že leta 1988 ustanovili prvo kitajsko podružnico v Sanghaju in istočasno tajvansko podružnico v Tajpehu, kasneje tudi v Juzni Koreji.
Po vrsti uspešnih poslovnih zgodb z lastnimi energetskimi projekti v tujini, pa Vladimir Puklavec ni pozabil na domovino. In prav ljubezen do domovine in domačega ORMOŽA ga je privedla do tega, da je leta 2009, ko je vinogradništvo in vinarstvo na Ormoškem preživljalo težke čase, da odkupi Ormoško vinsko klet in na tak način priskoči na pomoč pri kovanju prihodnosti ormoškega vinogradništva in vinarstva.
Vladimir Puklavec je vedno rad poudaril, da je njegov oče Martin Puklavec nekoč vodil vinarsko zadrugo Ormož, in da je po njem podedoval ljubezen do vina. Tako je leta 2009 postal lastnik vinskih podjetij Jeruzalem Ormož in Ljutomerčan, prav tako pa je prevzel vse vinograde, ki so bili vezani na imenovani podjetji oziroma vinski kleti v Ormožu in Ljutomeru. Vse skupaj pa združil v družinsko blagovno znamko Puklavec Family Wines in tako ohranil tradicijo ter sloves vinogradništva in vinarstva na Ormoškem.
Za nakup obeh kleti je Vladimir Puklavec vložil 17,7 milijonov eurov, še več pa v posodobitev kleti. Vlaganja se obrestujejo, saj klet Puklavec Family Wines dosega najboljše rezultate na domačih in najprestižnejših svetovnih vinskih ocenjevanjih in  ena največjih slovenskih izvoznikov vin. Njihova vina so med drugim v ponudbi več letalskih družb, v maloprodajnem sektorju pa so ustaljena v številnih velikih trgovskih verigah po svetu.
Družba danes skupaj obdeluje 630 hektarjev lastnih vinogradov, s čimer so po površinah največja slovenska klet. Na letošnjem 48. ocenjevanju Vino Slovenija v Gornji Radgoni je vinska klet Puklavec Family Wines tretjič zapored in skupno šestič osvojila laskavi naziv VINAR LETA. S svojim delovanjem in doseganjem vrhunskih rezultatov podjetje Puklavec Family Wines tako pozitivno vpliva na celotno vinsko zgodbo ormoško-ljutomerskega območja, na prepoznavnost Destinacije Jeruzalem, in njeno promocijo.