“Sto ljudi, sto okusov…”, pravi pregovor. In tako je božično-novoletna jelka v obliki steklenice nekaterim všeč, drugim ne. Občinskemu odboru NSi ORMOŽ ni všeč, tako so svoje mnenje izrazili v “IZJAVI ZA JAVNOST”, ki je v naše uredništvo prispelo včeraj:


Izjava za javnost
OO N.Si Ormož izjavlja, da se ne strinja s postavitvijo z lučkami obdane »steklenice« na ormoškem Kerenčičevem trgu, namesto božične jelke, kot se je to delalo vsa leta do sedaj.
Čaščenje drevesa je bilo že pri poganskih narodih nekaj običajnega in se je navada, da se med zimskimi prazniki postavlja zimzeleno drevo ohranilo tudi po prevzemu krščanstva, ko je jelka postala božično in novoletno drevo.
Praznovanje novega leta je zagotovo najstarejši praznik, ki ga praznujejo ljudje po vsem svetu in se sicer praznuje na različne datume, le jelka s svojo simboliko ostaja povsod ista, kot simbol večnega kroga življenja in upanja na novo dobro leto.
V sled navedenega je postavitev »steklenice« slabo domišljeno nadomestilo jelke, pa čeprav v luči promocije turistične destinacije ali česar koli drugega.
Še zlasti je ta zamisel slaba v luči najnovejše raziskave, ki je pokazala, da Slovenci po popitem alkoholu spadamo v sam svetovni vrh, kar je povezano tudi s problemom alkoholizma. Glede na uničujoč vpliv alkoholizma na življenje v družini, je ob Božiču, ta je predvsem družinski praznik, simbolika, ki jo s sabo nosi steklenica, še posebej neprimerna.
Ker pa božično novoletno jelko z lučkami še zlasti radi opazujejo otroci, je simbolika osvetljene »steklenice« toliko slabša.
OO N.Si Ormož