Letošnjo osrednjo občinsko proslavo ob Slovenskem kulturnem prazniku je v sodelovanju z občino Ormož pripravila OŠ Miklavž pri Ormožu. Na proslavi so zaslužnim občanom za udejstvovanje na kulturnem področju podelili tudi priznanja Ksavra Meška:

Rdeča nit proslave je bila letošnja 750-letnica prva omembe Ormoža in pojem kultura, ki v dolgih stoletjih ni izgubil svojega osnovnega pomena. Da je kultura temeljna bit vsakega naroda, je že uvodoma poudaril povezovalec prireditve Mojmir Simunić. Z izbranimi besedami je zbrane v Kulturni dvorani v Miklavžu pri Ormožu potem nagovoril župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki je prav tako poudaril, da je kultura odraz našega naroda, saj nam kot narodu daje identiteto. Še posebej da smo ponosni na ljubiteljsko kulturo in na vse tiste, ki delujejo oziroma bodo delovali na kulturnem področju, je še dejal župan.

Vrhunec proslave je bila podelitev priznanj oziroma značk Ksavra Meška, občanom, ki so aktivni na področju ljubiteljske kulturne ustvarjalnosti. Župan Danijel Vrbnjak je letos podelil 4 bronaste značke, ki so jih prejeli: Robert Gerlica – član KŠD Dobrava, za dolgoletno aktivno delo v društvu, kjer deluje kot pevec v Moškem pevskem zboru, zaslužen pa je tudi za ustanovitev kolesarske sekcije znotraj društva;
Mateja Kovačič, ki je redna članica gledališke sekcije KŠD Dobrava, s svojim igralskim talentom pa navdušuje številne obiskovalce gledaliških iger, ki jih društvo postavlja na oder.
Bronasto značko je prejel tudi Jožef Majcen, ki ga na podelitvi priznanj sicer ni bilo, a šteje za dolgoletnega člana dobravskega Moškega zbora, ki ga odlikuje marljivost in aktivnost na vseh področjih delovanja KŠD Dobrava. Značko Ksavra Meška si je z dolgoletnim aktivnim delom v KŠD Dobrava prislužil tudi Dalibor Šoštarič, ki društvu že več kot 25 let nudi vso tehnično pomoč, naj gre za ozvočevanje ali osvetljevanje različnih predstav oziroma kulturnih prireditev.
Dalibor Šoštarič je bil tudi slavnosti govornik na prireditvi. V svojem govoru je izpostavil pomen ljubiteljske kulture, ki nas spremlja povsod in se v bistvu pojavlja se na vsakem koraku ter daje zadovoljstvo ljudem, ki se z njo ukvarjajo in vsem, ki jo spremljajo.

Kulturni program v nadaljevanju so pripravili šolarji OŠ Miklavž pri Ormožu. Z razmišljanji o kulturi, ki osvobaja in razveseljuje, so se predstavili šolski recitatorji, plesalci, pevci in instrumentalisti, nastopil pa je tudi odrasli Mešani pevski zbor pod vodstvom Leona Laha.