u1

u2

u3

u4

V torek, 28.oktobra so nas v veteranskem klubu obiskali učenci Osnovne šole Ormož v spremstvu profesorice zgodovine Nataše Kolar, da bi se pogovarjali o vojni za Slovenijo, ki je sledila osamosvojitvi Republike Slovenije leta 91. Učenke osnovne šole Ormož so se odločile raziskati koliko devetošolci sploh vedo o vojni za Slovenijo, se o dogodkih pred njihovim pragom sploh kaj doma pogovarjajo ali je to omejeno na pouk zgodovine v šoli. Na ta način bodo mladi sami spodbudili zanimanje osnovnošolcev za zgodovino njihovega domačega okolja, kar je vredno posebne pozornosti in pohvale. Ko bodo zaključili raziskovanje, bodo svojo nalogo poslali na Znanstveno raziskovalni center Bistra na Ptuju. Nato pa bi se radi predstavili na Regijskem srečanju mladih raziskovalcev Podravja, ki bo aprila 2015 pri njih na OŠ Ormož. Želijo si tudi, da bi jih strokovna komisija izbrala za državno tekmovanje mladih raziskovalcev, ki je vsako leto v Murski Soboti.
V OZVVS Ormož smo pripravljeni mladim raziskovalcem nuditi vso pomoč pri njihovem delu, zato smo jim dali na voljo prostore veteranskega kluba, gradivo o vojni za Slovenijo in se dogovorili z našimi člani za sodelovanje v intervjujih, da bi mladi dobili kar se da konkretne in verodostojne podatke o poteku o vojne leta 1991.
Raziskujejo učenke 9. razreda naše šole, Ana Škorjanec, Nika Polič in Julija Fric. Veliko uspeha pri delu mladim raziskovalcem in njihovi mentorici.
Tekst : Boris Vukan
Fotografije: Rok Vukan