Današnji dan je zaznamoval slovenski kulturni praznik. Glede na epidemijo so tudi letos različni dogodki bili odvisni od iznajdljivosti organizatorjev. Osrednja občinska proslava s podelitvijo priznanja KSAVRA MEŠKA je, s pomočjo domače televizije, potekala virtualno. V sporedu KTV ORMOŽ ste si jo premierno lahko ogledali sinoči in danes, na ogled pa bo še v nedeljo ob 9.uri.

Kulturni del proslave so po scenariju prof.mag. Mateje Meško pripravili učenci OŠ Ormož. Sodeloval je tudi šolski pevski zbor pod vodstvom učiteljice Alenke Šalamon, proslavo po so naslovili Vsemogočna fortuna, kar je bilo tudi simbolično sporočilo celotne proslave. Govornik je bil župan Danijel Vrbnjak, ki je poudaril, da je kultura že od nekdaj bila združevalna sila slovenskega naroda in nič drugače ni bilo tudi v naši okolici. »Tudi v Ormožu se lahko pohvalimo, da imamo bogato kulturno dediščino, da imamo ljudi, ki ohranjajo našo kulturno identiteto,« je dejal, med drugim.
Ob slovenskem dnevu kulture se običajno spomnimo tudi občanov, ki so dejavni na področju kulture. 5, 10, ali več let. Za trud prejmejo bronasto, srebrno ali zlato značko Ksavra Meška, najzaslužnejši za življenjsko udejstvovanje v kulturi pa prejmejo plaketo Ksavra Meška. Letos je župan podelil skupaj 18 značk in plaketo Ksavra Meška, od tega 15 bronastih , dve srebrni in eno zlato značko ter plaketo Ksavra Meška

Danica Cvetko – plaketa
Bohumil Ripak – zlata značka
Oto Žnidarič – zlata značka
Alenka Kandrič – srebrna značka
Marija Klemenčič – bronasta značka
Inna Klemenčič – bronasta značka
Marjan Ratek – bronasta značka
Snežana Vindiš – bronasta značka
Amadej Šilak – bronasta značka
Marko Jenuš – bronasta značka
Tadeja Ozmec – bronasta značka
Žana Miličkovič – bronasta značka
Janja Rudolf- bronasta značka
Mateja Gašparič – bronasta značka
Larisa Juvančič – bronasta značka
Manica Hartman – bronasta značka
Anita Kosec – bronasta značka
Ivan Škrlec – bronasta značka
Sonja Kamplet Rotar – bronasta značka

Najvišje priznanje oziroma plaketo Ksavra Meško je za 60 let delovanja na področju ljubiteljske kulture prejela Danica Cvetko, članica KD »Simon Gregorčič« Velika Nedelja, ki je bila tudi slavnostna govornica. »Razdajanje za ljubiteljsko kulturo, je posebne vrste dobrota, ki je ali pa je ni,« meni nagrajenka Danica Cvetko. V svojem čustvenem govoru se je zahvalila občinstvu, ki jo vsa ta leta spremlja na odrih, družini in mentorjema pokojnemu Lojzetu Matjašiču in Antonu Žumbarju.
Posnetek proslave si lahko še vedno ogledate na tej in spletni strani Občine Ormož, na Youtubu v nedeljo ob 9.uri pa bo ponovitev tudi v našem sporedu.