Bogdan Fink – organizacijski direktor Kolesarske dirke po Sloveniji, župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, direktorica Občinske uprave Milena Debeljak in direktor JZ za turizem, kulturo in šport Andrej Vršič so na današnji novinarski konferenci predstavili podrobnosti v zvezi s kolesarsko dirko po Sloveniji 2024 (Tour of Slovenia). PRVA etapa, v sredo 12. junija se bo zaključila v Ormožu, kar bo za Ormož in okolico pomemben dogodek:

 

Mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji, ki jo organizira Kolesarski klub Adria Mobil, je že vrsto let največji in najbolj priljubljen kolesarski dogodek v Sloveniji. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je dirko uvrstila v kategorijo UCI HC (Hors Class), ki je najvišji tekmovalni rang v cestnem kolesarstvu za serijo World Tour. Z uvrstitvijo v televizijski program Eurosport in predvajanjem na RTV Slovenija je dirka pridobila veliko gledalcev. V šestih letih sodelovanja dirke Po Sloveniji z izdajateljema Eurosport in RTV Slovenija si jo je na televiziji ogledalo več kot 56 milijonov ljudi, samo lani več kot 12 milijonov. Letošnja dirka bo imela  5 etap.  Tekmovalo bo 160 kolesarjev v 23 ekipah.   Žal Tagej Pogačar in Primož Roglič v dirki ne bosta sodelovala, bodo pa med tekmovalci drugi vrhunski slovenski kolesarji kot sta Matej Mohorič in Luka Mezgec.   Štart prve etape bo v sredo, 12. junija ob 11.15 uri v Murski Soboti,  cilj pa med 15.45 do 16.30 uro v Ormožu, kjer bo ob 16.30 uri tudi razglasitev rezultatov PRVE etape.  

Drugi dan se kolesarji podajo iz Žalca v Rogaško Slatino, ki je letos desetič zaporedoma partner dirke Po Sloveniji. Petkova etapa združuje slovensko prestolnico Ljubljano in pa evropsko prestolnico kulture leta 2025 Novo Gorico. Sobota s ciljem na Krvavcu in štartom v Škofljici predstavlja priložnost za gorske kolesarje, za končno zmago se bo potrebno močno potruditi v zaključku zadnje etape od Šentjerneja do Novega mesta, po dolenjskih gričih. Priložnosti za osvojitev zelene majice bo dovolj, saj je pred tekmovalci  v petih etapah več kot 834 kilometrov trase.

PRVA etapa s štartom v Murski Soboti bo kolesarje vodila kar čez tri sosednje države: Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, in bo dolga 191,9 kilometrov ter vodi skozi partnerske občine Murska Sobota, Puconci, Cankova, Radenci, Križevci in Terme Banovci, Beltinci, Turnišče, Dobrovnik, Lendava, Gorišnica, Markovci, Zavrč, Cestica in Ormož.

TOUR OF SLOVENIA je največja kolesarska prireditev v Sloveniji, ki je v teku let pridobila veliko prepoznavnost, saj je v svoji lanski 29. izvedbi, postregla z navdušujočimi rezultati gledanosti, tako na mednarodni televiziji Eurosport kot slovenski nacionalni televiziji in družbenih omrežjih.  Madnarodna kolesarska dirka po Sloveniji je zdaleč največji promocijski dogodek, saj je kolesarstvo eden od najrazvitejših športov v globalnem smislu z več kot 200 državami članicami na vseh kontinentih, prenos z zračnimi posnetki Slovenije pa gre po svetu k več milijonom gledalcev.

Prireditelj dirke je Kolesarski klub Adria Mobil s partnerji in generalnimi sponzorji Slovensko turistično organizacijo, Telekomom Slovenije, Krko ter drugi sponzorji.   Sredstva v višini 350.000 tisoč evrov bo organizatorju dirke zagotovilo ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport iz sredstev, namenjenih sofinanciranju velikih mednarodnih športnih prireditev na podlagi javnega razpisa v okviru izvajanja letnega programa športa na državni ravni za leto 2024.