PODRAŽITVE
Po napovedih nekaterih proizvajalcev danes v veljavo vstopijo spremenjeni ceniki z višjimi cenami nekaterih vrst živil. Mleko in mlečni izdelki bodo dražji za v povprečju 3,5 odstotka, jajca za okoli pet odstotkov, jedilna rafinirana olja pa povprečno za desetino.

V Tovarni olja Gea so potrdili, da bodo z današnjim dnem v povprečju za 10 odst. dražja rafinirana jedilna olja. Bučno olje so podražili že 17. januarja v povprečju za osem odstotkov. Podražitve so posledica rasti cen surovin, kot so bučna semena in surova olja, prav tako so podražitve posledica višjih cen embalažnih materialov, prevoza in energentov.

Borzne cene surovih olj (sončničnega, repičnega in sojinega) so bile decembra lani več kot 60 odst. višje kot decembra 2009, pojasnjujejo v Tovarni olja Gea in napovedujejo, da se nadaljnjim podražitvam ne bodo mogli izogniti, če bodo cene surovih olj še naprej naraščale.

Mleko dražje zaradi embalaže?
Ljubljanske mlekarne z današnjim dnem zvišujejo cene mleka in mlečnih izdelkov v povprečju za 3,5 odstotka, po posameznih blagovnih skupinah pa se bodo cene zvišale za do šest odstotkov. Razlog za višanje cen ni dražje surovo mleko, ampak višje cene energentov ter plastične in kartonske embalaže, pojasnjujejo v Ljubljanskih mlekarnah, kjer prav tako ne izključujejo popolnoma možnosti nadaljnjih letošnjih podražitev.

Za pet odst. se bodo danes podražila tudi jajca, so napovedali v Jati Emoni, kjer so v minulih tednih že trikrat podražili krmo. Razlog za podražitve je v višjih cenah vhodnih surovin.

Od začetka letošnjega leta so v Sloveniji nekateri proizvajalci že podražili kruh in pekovske izdelke za do 12 odst. in napovedali podražitve mesa in mesnih izdelkov za od pet do deset odstotkov.

Na podražitve hrane vplivajo razmere na svetovnih trgih in višje cene vhodnih surovin. Poznavalci razmer ob tem opozarjajo na pomen samooskrbe Slovenije s hrano in surovinami, Urad za makroekonomske analize in razvoj pa je izračunal, da bi petodstotna podražitev hrane letos k letni inflaciji prispevala 0,7 odstotne točke. KP