Pred približno 3000 ljudmi v polni dvorani Tabor se je sinoči od vrhunskega športa poslovil Dejan Zavec. Prireditev so naslovili “13 runda”.
V karieri je Mr. Sympatikus, kot se ga je zaradi prijaznega karakterja prijel vzdevek, odboksal 40 profesionalnih dvobojev, pri čemer je zabeležil 35 zmag, od tega 19 s KO, štiri poraze in eno prekinitev. Skupaj to pomeni 274 odboksanih rund, nikoli v dvoboju ni “padel”, oziroma bil knock outiran. Po navedbah njegovih medijskih podpornikov je imel največ gledalcev na dvoboju 18. februarja 2011 proti Paulu Delgadu v ljubljanski dvorani Tivoli, ko je zmagal s tehničnim knock outom. Takrat si je ta dvoboj ogledalo skoraj 500.000 gledalcev.

Danes, 13.marca Dejan Zavec praznuje 40.rojstni dan, in pravi, da je 23 let v boksu dovolj. Šport bo še vedno del njegovega življenja, a ne razkriva ali bo to trenersko delo ali delo funkcionarja

Čast ob slovesu so mu je na sinočnji prireditvi v Mariboru, so mu med drugimi, izkazali predsednik države Borut Pahor, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec in častni predsednik OKS Miro Cerar ter številni navijači.

Dolgoletni prijatelj Dejana Zavca, Tomaž Barada, svetovni prvak v taekwondoju in kick-boksu, zdaj pa podpredsednik OKS, je pred meseci, ko je Zavec po novemberskem porazu proti Kubancu Erisladyju Lari dejal, da zaključuje kariero; sklenil, da šampion kova Dejan Zavec ne more kar zaključiti kariere z v javnost poslanim filmčkom, posnetim s pametnim telefonom. Tako so skupaj z mariborskimi komiki z Radia City, ki ustvarjajo znamenitega Reporterja Milana, pripravili spektakel, kot da gre za nov dvoboj za naslov svetovnega prvaka. Komičnih vložkov zato ni manjkalo, pa tudi glasbe ne, pa je vse skupaj težko prikrilo precej žalostna čustva, ki jih poslavljanje običajno prinesejo. Tudi predsednik Pahor se je po vzoru priljubljenih stand-up komikov v svojem govoru potrudil postreči z nekaj hudomušnimi zgodbicami, razen tega pa je Zavcu predal svileno slovensko zastavo v zahvalo za vse, kar je dal slovenskemu športu in Sloveniji. (Mogoče mu je svileno slovensko zastavo podaril tudi zaradi akekdote, s katero je postregel Zavčev prvi trener Ivan Pučko: “Ko sva šla z Dejanom na evropsko prvenstvo v Atene, seveda denarja ni bilo, kdo je sploh vedel za boks. Ampak ker je svojega prvega nasprotnika knock-outiral kot za šalo, sem rekel, imeti morava zastavo in himno, kaj pa če zmaga. Ker denarja ni bilo, ravno smo se osamosvojili kot država in te reči so bile drage, sva zastavo izmaknila z nekega kandelabra. Pa je rekel Dejan, ja, kaj pa himna, ki si jo moral na takih tekmah imeti s saboj. Sem mu odvrnil, imam kaseto Miša Kovača, saj ne bodo vedli, kaka je naša himna…”)

Zavec je v boks prišel po naključju. Namreč, nekega dne, ko mu je odpadel trening nogometa in je prezebel čakal na avtobus za domov, se je prišel pogret v telovadnico … Opazil ga je njegov prvi trener Ivan Pučko in ga povabil k vadbi. Odtlej je bil vsak dan v dvorani.

Včerajšnja prireditev v slovo Dejanu Zavcu “13.runda” je imela tudi dobrodelno noto. Od simboličnih vstopnin in prostovoljnih donacij so zbrali 8080 evrov, zbrani denar pa namenili fundaciji za financiranje socialno ogroženih športnikov.

“Najlepša hvala vsem, ki ste prišli. To je zame velika čast in nikoli si ne bi mislil, da se bo od mene prišel posloviti tudi predsednik države,” je v zadnjem nagovoru javnosti dejal Zavec in vse skupaj pozval k pozitivnemu razmišljanju, kar je tudi njega vodilo skozi kariero. “Upanje umre zadnje in kjer je volja, je tudi pot. Hvala, da ste bili z mano na tej poti,” je še dodal Dejan Zavec.

(Naslovna fotografija: siol.net)
slika_DejanZavec