Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru projekta Skupaj – Spodbujajmo drug drugega danes obiskal PGD Ormož, se oblekel v gasilca in se pridružil gasilski vaji reševanja ukleščenih oseb v vozilih po prometni nesreči.
Delo, ki ga je predsednik opravil z ormoškimi gasilci, je že šestdeseto po vrsti v okviru projekta “SKUPAJ – Spodbujajmo drug drugega”.
slika_Pahor_5

Predsednika republike so pred ormoškim gasilskim domom sprejeli Andrej Primužič, poveljnik PGD Ormož; Rajko Košič, predsednik PGD Ormož ter gasilke in gasilci. Predsedniku Pahorju so predstavili zgodovino društva, ki sega v leto 1886, ko je bila v kraju organizirana prva požarna obramba. PGD ORMOŽ namreč letos praznuje 130.obletnico delovanja. Velika slovesnost, katere pokrovitelj bo prav predsednik države Borut Pahor, pa bo17.septembra.

Ob ogledu gasilske tehnike in vozil se je predsednik republike seznanil z osnovami gasilskega dela, in seveda z orodjem, z zaščitno opremo in varnostjo pri delu, ki je potrebna pri delu gasilcev. Takšno predznanje pa je potrebno tudi za preizkušanje v gasilski vaji. Nato se je predsednik skupaj s člani društva v koloni gasilskih vozil odpravil proti poligonu PGD Ormož, ki se trenutno nahaja ob lagunah za kolodvorom. Najprej si je ogledal demonstracijo prijemov in uporabe specialnih orodij za reševanje ukleščenih oseb v primeru prometnih nesreč. Pod budnim nadzorom izkušenih gasilcev in ob uporabi predpisane zaščitne opreme je predsednik Pahor sam prijel za hidravlično orodje in pomagal pri reševanju poškodovanih oseb iz vozila.
slika_Pahor_10
slika_Pahor_marec 2016
slika_Pahor_marec 2016_1
DSCN2625[1]
slika_Pahor_marec 2016_2

V izjavi za javnost, takoj po zaključku vaje, je predsednik povedal, da je pri takšni vaji sodeloval že drugič, prvič avgusta 2012 v Sežani. Ugotavlja, da se gasilci v primeru prometnih nesreč soočajo s hudim stresom, saj so poveljniki oziroma vodje intervencije tisti, ki morajo odločiti o tem, kdo je najbolj potreben pomoči.
»V tem primeru, tukaj v Ormožu, to delo opravljajo prostovoljni gasilci. To delajo zaradi vesti, predanosti, ker želijo pomagati. Mi, udeleženci v prometu, pa njihovo pomoč pričakujemo, ko jo potrebujemo. Ob tem bi rad opozoril in poudaril, da njihove pomoči ne smemo jemati kot samoumevno.
Slovensko gasilstvo, ki ima zares zelo slavno in dolgo tradicijo, ni samo reševanje ljudi in premoženja, ampak ima tudi svojo narodno in socialno funkcijo. Zaradi vsega tega se država ves čas trudi razumeti, kako čim bolj pomagati gasilcem pri tem, da bi lahko opravljali svoje delo. Vedno bodo gasilci menili, da se da še več, in verjetno se bo tudi v prihodnje temu lahko bolj pomagalo, kot se je recimo v zadnjih letih«, je dejal predsednik Pahor in dodal, da ne gre le za finančno pomoč, ampak se lahko gasilcem olajša delo tudi z določenimi zakonskimi prilagoditvami, pomembno pa je tudi razumevanje njihovih delodajalcev. Med drugim pa je dejal tudi, da razlog za obisk Ormoža ni le prihajajoča 130. obletnica društva, temveč izraz hvaležnosti za požrtvovalno in profesionalno delo vseh gasilcev v Sloveniji. Ob tem je predsednik republike poudaril, da je gasilstvo najsvetlejša tradicija našega naroda, tradicija, ki je negovala ljubezen do jezika in gojila vrednote, ki so se ohranjale skozi našo narodno zgodovino.

Poveljnik PGD ORMOŽ Andrej Primužič je bil z delom predsednika zelo zadovoljen. Na vprašanje, ali bi bil dober gasilec, pa je odgovoril: “Zagotovo. Predvsem poslušen, kar je pomembno za naše delo, pa tudi premišljujoč, ker ve, kaj počne, komu pomaga.”

Delovni dan je predsednik republike zaključil v vlogi vzdrževalca ročnih gasilnih aparatov in hidrantov ter polnilca tehničnih plinov (polnilec tlačnih posod na zrak za izolirne dihalne aparate). Ta dejavnost je namreč za PGD ORMOŽ pomemben vir prihodkov, saj v celoti zagotavlja prihodke za dva redno zaposlena gasilca s polnim delovnim časom. Predsednik Pahor je skupaj z gasilcem Dinom Horvatom, vodjo servisne delavnice za tehnično preizkušanje in analiziranje, opravil servis na ročnem gasilnem aparatu in napolnil tlačno posodo s pomočjo kompresorja na stisnjen zrak.
slika_Pahor_marec_4

Že ob prihodu pred ormoški gasilski dom pa je predsednik države povedal tudi, da je vesel, da se gasilske vrste polnijo tudi z mladimi ljudmi. Danes so ga pred gasilskim domom namreč pozdravili tudi gasilci pionirji. Sicer pa so predsednika prišli pogledat tudi osnovnošolci. Tudi tem je z veseljem namenil nekaj pozornosti, poklepetal z njimi, podelil tudi nekaj avtogramov, šolarje pa je vzpodbudil, da so mu tudi zapeli »Mi se imamo radi…«.
slika_Pahor_marec_3
slika_Pahor_9

Ob odhodu je predsednik republike predsedniku PGD ORMOŽ Rajku Košiču v dar izročil svileno slovensko zastavo, ki predstavlja posebno protokolarno darilo predsednika republike ob 25. obletnici samostojne države. Ta naj plapola visoko in ponosno ob njihovem prihajajočem visokem jubileju, 130-letnici obstoja, je ob tem dejal Pahor.

Po odhodu iz gasilskega doma je predsednik države Borut Pahor v občinskih prostorih obiskal tudi ormoškega župana Alojza Soka. Alojz Sok je predsednika dočakal na vhodu v občinsko zgradbo, sproščen klepet pa sta potem (za zaprtimi vrati) nadaljevala v sejni sobi.

Več v oddaji UTRIP ORMOŽA, 17. marca 2016.