Društvo Antonovanje na Kogu od četrtka, 12., do sobote, 21. januarja, organizira prireditve v okviru Antonovanja na Kogu 2023. Osrednja prireditev bo Čurkarijada 2023 s kulinaričnim razvajanjem, v soboto, 14. januarja, ob 14.30, v telovadnici OŠ Kog.

13. ocenjevanje čurk ali kašnatih klobas bo v četrtek, 12. januarja, v dvorani na Kogu, ob 9. uri. Čurke bosta ocenjevali strokovna in potrošniška komisija. Prineseni in ocenjeni vzorci bodo predstavljeni in dani v pokušino na osrednji Čurkarijadi.

Čurkarijada 2023 s kulinaričnem razvajanjem se bo pričela s krajšim uradnim delom. Po pozdravnih nagovorih bo sledila podelitev priznanj in nagrad 15. razstave na temo reje prašičev, kjer sodelujejo vrtci in šole, ter podelitev priznanj najboljšim čurkam oz. tistim, ki so jih izdelali. Na dogodku bo prisoten tudi Matjašek I. Kogovski, ki se mu bo mandat promocije čurk še podaljšal. Matjašek I. Kogovski je mesar Ivan Žinko, ki že vrsto let sodeluje na ocenjevanju čurk na Kogu, kjer je vedno med najboljšimi. Tako bo pomen čurk in kolin še naprej dostojno zastopal širom po Sloveniji in v tujini. Izraz čurka (kašnata klobasa) se uporablja na območju Koga in večjega dela vzhodnega ormoškega območja. Poznane so bele, sive in črne čurke. Osnova nadeva je kaša.

Dogodek bo potekal v stilu odprte kuhinje, sočasno se bodo zvrstili nastopi domačih glasbenikov. Prleški kantavtor Tadej Vesenjak bo poleg himne o čurki zaigral še kakšno prleško, za dobro vzdušje bodo poskrbeli otroci OŠ Kog, Etno skupina Gudalo OŠ Ormož in Folkorna skupina Obrež. Pride tudi slovensko vinsko kraljestvo. Obiskovalcem bodo postrežene le najboljše čurke in vino.

V nedeljo, 15. januarja 2023, bo romanje k svetemu Antonu Puščavniku na Kog. Ob 10. uri bo slovesna sveta maša za žive in pokojne živinorejce, zlasti prašičerejce ter zdravje pri živini s srečanjem cerkvenih pevskih zborov. Med 9. in 15. uro bo proščenje na kogovski tržnici, ponujali bodo dobrote lokalnih ponudnikov, srečanje vozil Steyr kluba Kog in starodobnikov ter dan odprtih vrat Košarkine hiše med 10. in 13.30.

V torek, 17. januarja, ob 9. uri bo v dvorani na Kogu tekmovanje v pikadu Društva upokojencev Zarja Kog.

V soboto, 21. januarja, se Antonovanje na Kogu zaključi z Antonovim nogometnim turnirjem v sodelovanju s Športnim društvom Kog, ki bo v telovadnici OŠ Kog ob 14. uri.

Vabljeni na dogodke!

Več o Antonovanju na Kogu:

Antonovanje 2023