Ob največjem klopotcu na svetu, ki se baha na griču Strmec v Hermancih v Krajevni skupnosti Miklavž pri Ormožu od julija leta 2018 raste tudi potomka najstarejše vinske trte na svetu. To je tudi bilo potrebno obrezati, kar pa je minulo soboto bil zelo slavnosten dogodek:

Na griču Strmec v kraju Hermanci, v vinogradu Stanka Habjaniča že več kot 10 let stoji klopotec velikan. Klopotec je Stanko Habjanič izdelal sam, zanj pa v začetku leta 2016 prejel certifikat in potrdilo, da je njegov »klopotec – velikan« vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov.
11 metrov visok klopotec tehta skoraj tono in se ponaša z 20,58 metra dolgimi vetrnicami, vsaka tehta po 270 kilogramov. Klopotec ima tudi okrog 70 kilogramov dolg »rep« in »macleke«, od katerih vsak tehta več kot 20 kilogramov. Klopotec na svojem mestu sicer stoji vse leto, tako, da si ga je možno kdajkoli ogledati. Julija leta 2018 je Stanko Habjanič ob klopotcu velikanu posadil še potomko najstarejše vinske trte na svetu. Gre za potomko več kot 400 let stare vinske trte, sorte »modra kavčina oziroma žametna črnina« z Lenta v Mariboru. Gospodar potomke na Strmcu je tako Stanko Habjanič, skrbnik pa Boštjan Kosajnč, ki vodi tudi »dnevnik rasti in nege«. Že drugo leto po vrsti je trta doživela rez. Odločili so se, da jo porežejo na 1meter 10 cm višine, vse skupaj pa spremenili v prijeten družaben dogodek.
Ker ni šlo za rez običajne trte in , ker trta raste ob največjem klopotcu na svetu, je Stanko Habjanič poskrbel, da je dogodek bil nekaj posebnega. Gotovo pa, da je nanj povabil vse svoje prijatelje in znance, predstavnike lokalne skupnosti ter mnoge od blizu in daleč. Zbranim je zaigrala skupina Kunštni Prleki, zapel pa je Miklavški oktet.
Poleg župana občine Ormož Danijela Vrbnjaka, je zbrane pozdravil tudi podžupan občine Ljutomer Niko Miholič. Oba sta srečanje ob klopotcu velikanu označila kot začetek sodelovanja in povezovanja na področju turizma. Ljutomerski podžupan je tudi obljubil, da bo na naslednji dogodek ob klopotcu velikanu že pripeljal pohodnike in goste iz Ljutomera.
O poteku vzgoje in nege potomke najstarejše trte na svetu je spregovoril lastnik Stanko Habjanič, o poteku tokratnega reza pa je spregovoril Martin I. Ormoški, ki ga pooseblja vinogradnik in vinar Saško Štampar.
Rez so opravili: ormoški župan Danijel Vrbnjak, podžupan občine Ljutomer Niko Miholič, predsednik KS Miklavž pri Ormožu in skrbnik trte Boštjan Kosajnč, Martin I. Ormoški in seveda gospodar Stanko Habjanič. Vsak je odrezal košček trte, saj je šlo za častno dejanje.
Gospodar Stanko Habjanič je poskrbel za vse. Ne samo za oglaševanje minulega dogodka, tudi za pogostitev vseh prišlekov, za glasbo in dobro vzdušje ter prihod starodobnih traktorjev društva starodobnikov Miklavž pri Ormožu, ki so na svoj način tudi popestrili prijeten družaben dogodek. Iz Miklavža pri Ormožu pa so se do klopotca velikana organizirano odpravili pohodniki, ki pravijo, da bi v bodoče pot do klopotca postala tradicionalna.
VEČ V ODDAJI UTRIP ORMOŽA, 12. MARCA 2020 ob 20.uri.