ROKOMET, kvalifikacije za EP 2012 v Srbiji:

Tekma za biti ali ne biti
Rokometaši Slovenije so pred natančno 11887 gledalci v Stožicah ugnali eno najboljši reprezentanc na svetu in si na stežaj odprli vrata za nastop na EP v Srbiji 2012. Poljaki so po hudi borbi padli z izidom 30 : 28 (14 : 14). Trener Boris Denič je v 1. polčasu precej menjal, vendar nam s tempom ni uspelo zlomiti žilavega nasprotnika. Ključ do zmage so bile obrambe Matevža Skoka (16 obramb), ki je pokrpal številne luknjice v slovenski obrambi. Na drugi strani je Wyszomirski zbral le 8 obramb in še sreča, da Poljaki v svojih vrstah niso imeli poškodovanega Szmala. Tekma ni bila pomembna samo iz vidika uvrstitve na EP, ampak predvsem za prihodnost slovenskega rokometa, ki je zabredel v hudo krizo. Vstopnico za naslednjo EP Slovenija mora pod nujno dobiti. Do konca kvalifikacij so preostale še tri tekme, gostovanji na Poljskem in Portugalskem ter domača tekma proti Ukrajini. Glede na trenutne sposobnosti naše reprezentance bo ta težko ujela kakšno točko na vročih gostovanjih pri Poljakih ter Portugalcih. Tako bo ključ do uvrstitve na EP domača zmaga proti Ukrajini, ki nam po kvaliteti ni dorasel nasprotnik. Veseli pa dejstvo, da je Denič le nekaj spremenil v reprezentanci in ponudil priložnost mladim Skoku, Gabru, Sušinu, Skubetu in nazadnje še Ormožanu Marko Bezjaku.

Katastrofalno sojenje
Ob prvem pogledu na danski sodniški par so se mi obudili spomini na leto 2005, ko sem prvič na mladinskem SP na Madžarskem spoznal Gjedinga in Hansena. Danca sta kasneje sodila tudi na EP 2006 v Innsbrucku in na SP 2007 v Makedoniji. Gre za sodnika, ki od leta 2005 nista napredovala niti za „lasek“, čeprav danes več ne sodita na SP in EP mladincev, ampak sodita Ligo prvakov in Ligo prvakinj. Svojo (ne)znanje sta pokazala tudi na tekmi Slovenija – Poljska in s številnimi čudnimi odločitvami razburila publiko ter obe klopi. Zgleda, da imata Gjeding in Hansen izjemnega botra, ki ju potiska v vrh svetovnih sodnikov, kjer pa ta dva možakarja zagotovo ne spadata.

Rekorden obisk
To je bil rekorden obisk ene izmed rokometnih tekem v Sloveniji, rekorden obisk s 7000 gledalci je do sredine tekme držal Tivoli iz leta 2004, ko je pri nas potekalo EP. Polne Stožice, 11887 gledalcev, so odigrale pomembno vlogo pri zmagi nad Poljsko in potrebno je pohvaliti vzdušje v dvorani, ki so ga pripravili Slovenci iz vseh vetrov. Po besedah nekaterih kolegov je vzdušje bilo precej bolj peklensko kot na odbojkarskih in košarkarskih tekmah Bleda in Olimpije.

Poškodba Marka Bezjaka
Končno je priložnost v reprezentančnem dresu dobil Marko Bezjak, ki je proti Poljakom dosegel 1 zadetek, vendar je zaradi poškodbe igrišče moral zapustiti v 47. minuti. Neverjetna smola 24 – letnega Ormožana, ki je dolgo časa čakal na priložnost, zdaj pa staknil poškodbo. Težavnost poškodbe po znane po opravljeni magnetni resonanci. Glede na prikazano v Stožicah si je Bezjak zaslužil večjo minutažo, saj je z njim igra v napadu bila precej hitrejša. S pravim Marčom pa bi trener Denič lahko dobil tudi nevarnejši polprotinapad, ki ga trenutno slovenska reprezentanca ne izvaja kot bi si želeli in kot ga izvajajo vrhunske reprezentace.